View Single Post
Eski 06-06-2016, 19:55   #9
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Tohum dağılımı çok ilginç (sizin verdiğiniz bilgi çok önemli), coğrafi işaretleme yapmak mümkün olamadı. Bana verilen bilgi, Çekirdeği Oyalı'nın (kültivar adından bahsetmediğim için ilk dağıttığım tohumu kastediyorum) Ovalı Köyü'ne ait olduğu yönündeydi. Bu duruma göre, Tokat'a kadar uzanıyor sanırım (tespit edebildiğim tek Ovalı Köyü, Tokat'a bağlı).

Bir renk bir bölgede ortaya çıkıp sonra başka yörelerde başka renkte devam etmiş olabilir. Domateslerde çok sayıda, herhangi bir çaprazlama söz konusu olmadığı halde, rastgele bir mevsimde çeşit özelliklerinden ayrılan stabil bir bitki ortaya çıkabiliyor. Yani sonraki senelerde tohumunu ektiğinizde de hibrit tohum olarak değil, o yeni özelliklere sahip yeni bir çeşit olarak devam ediyor. Karpuzda bu durum ne sıklıkla görülür bilmiyorum (sanırım bunun teknik terimi turuncu etli genotip oluyor).
Saydığım köylerde bu çekirdek yapısına kırmızı etli karpuzlarda da rastlamıştım. İnanca göre bu çekirdeklerde köydeki herkesin Arapça ismi yazılıymış; hocaya gidip götürenler okuturmuş

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön