View Single Post
Eski 06-06-2016, 18:05   #8
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Tohum dağılımı çok ilginç (sizin verdiğiniz bilgi çok önemli), coğrafi işaretleme yapmak mümkün olamadı. Bana verilen bilgi, Çekirdeği Oyalı'nın (kültivar adından bahsetmediğim için ilk dağıttığım tohumu kastediyorum) Ovalı Köyü'ne ait olduğu yönündeydi. Bu duruma göre, Tokat'a kadar uzanıyor sanırım (tespit edebildiğim tek Ovalı Köyü, Tokat'a bağlı).

Bir renk bir bölgede ortaya çıkıp sonra başka yörelerde başka renkte devam etmiş olabilir. Domateslerde çok sayıda, herhangi bir çaprazlama söz konusu olmadığı halde, rastgele bir mevsimde çeşit özelliklerinden ayrılan stabil bir bitki ortaya çıkabiliyor. Yani sonraki senelerde tohumunu ektiğinizde de hibrit tohum olarak değil, o yeni özelliklere sahip yeni bir çeşit olarak devam ediyor. Karpuzda bu durum ne sıklıkla görülür bilmiyorum (sanırım bunun teknik terimi turuncu etli genotip oluyor).

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Bu kültivarın aynısına veya çok benzerine 15 yıl önceye kadar Tekirdağ, Şarköy'e bağlı Yeniköy ve Sofuköy'de, Çanakkale Ecaabad'a bağlı Ilgardere köyünde rastlamıştım. O zamanlar tohum almadım, muhtemelen kaybolmuştur. Yine de akrabalara sordururum, belki çıkar bir yerlerden.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön