Konu: ters aşı
View Single Post
Eski 05-06-2016, 05:03   #30
Selçuk Boz
Ağaç Dostu
 
Selçuk Boz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 316
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uyar55 Mesajı Göster
sayın ivarol arkadasım sorunu bırde ben cevaplayayım.
gecen sene beyaz dut agacına ters t yöntemi ile kara dut aşıladım ve bu sene tek tük meyvelerini de yiyorum. şuan meyveler tam kararma zamanında bilindiği gibi.
konumuza gecelim duta ters t aşı yapılmasının sebebi akan beyaz sütün aşıyı boğmamasıdır.t yi ters sekılde yaptıktan sonra gözü tomurcuk yukarı bakacak şekilde yani normal t aşısındaki gibi koymak gerekir orada bir farklılık yok.yalnız gözlü kabuğun alt kısmı t nin altına tam oturmalıdır.yıllık sürgünlere yapılan aşıda tutma başarısı yüksektir.büyük ağaçların genç sürgünlerine aşı yapılmasını naçizane tavsiye ederim.
Sayın uyar55; burada tartışılan konu göz aşısının, t ya da ters t aşı tekniği olması hususu değil, aşı gözünün istikametinin yukarıya veya aşağıya doğru olması olayıdır. Sizin de belirttiğiniz ve uyguladığınız gibi, dutlarda bitkinin süt şeklindeki özsuyunun aşıya zarar vermemesi düşüncesiyle, göz aşıları çoğunlukla ters t tekniğiyle yapılıyor zaten. (bu hususun doğruluğu da, ayrı bir tartışma konusu olabilir.)

Sn. tarimbilisim ile Sn. Ali H. ALI'nin tartıştığı husus halen ortada kalmış gözüküyor. Gelecek sene bir dut ağacını sarkan formda aşılayacağımdan dolayı, bu konunun aydınlatılması benim için önemli.

Bu konu ile ilgili somut belge ve doküman referansları olan arkadaşların paylaşımlarını dört gözle bekliyorum.

Selçuk Boz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön