View Single Post
Eski 02-06-2016, 12:49   #484
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serhatb Mesajı Göster
Evet sizi görende akademik çalışma yapıyorsunuz zanneder. Mart ayının son yagmurlarında toprak iyice nemlenir, çapayı eline alırsın 1m aralıklarla vur çapayı at 2 tohum yürü gitsin. bu sene domates ektiğimiz alana seneye kabak ekeriz, sulamak ne demek aklımıza bile gelmez 2 dönüm yerden ortalama 150-200 ton kabak alırız. gübreleme, çapalama sulama aklımıza bile gelmez. benim 13 yaşında oglum var ellerinizden öper bir c.tesi pazar eker geçer. Tabi arabayı tarlada kullanma koşuluyla. şimdi konunun basından sonuna kadar okudum valla daral geldi. Bizim hiç bir bahçemize sunni gübre atmayız, ilaçlamayız otları bile elimizle sökeriz. bizim kabaklar nisana kadar dayanır. müşteri özelikle bizi bekler. geçen sene yurd dışına gönderdiğimiz hiç bir ürünümüz ger dönmedi. biye dönmedi biliyormusunuz bahçelerimizde sunni olan bir şey olmadıgı için. kabak taraı yorar demiş bir arkadaşım yormaz düzene sokar. bu sene sebze ekilen bölgeye kabagı ektiğinde toprağı düzenler. sonra biz bu kabagı dilimleyip kabugunu felan hiç bir şeyini atmayız. kurudukca nemlendirip solucanlara atarız. solucanlar yiyip gübre yapınca bahçeye serperiz. olay bu kadar kolay ve basit. kadirbeyciftligi.com'da sizler için arıntılı bir yazı hazırlayıp görüntüleri paylaşmak istiyorum. geçen sene su görmeden 85 kilo olan kabak var bunlar yurd dışından gelmiyor. yıllardır kendimiz yetiştiriyoruz. marketlerden isteyen lursa dilimliyoruz ahanda onun tohumunu ekiyoruz. olay budur değerli kardeşlerim. Bu forum tarımın ana damarı ben çok şeyi bu forumdan ögrendim, lütfen biraz daha konu hakkında deneyimli arkadaşlar yazsın, diğeride soru sorularını sorsun. bilgiyi paylaşalım ama doğru bilgiyi paylaşalım ki daha ileriye gidelim hürmetler selamlar hepinize


Ben hala yanlış bilgi verdiğinizi düşünüyor ve sırf bu nedenle konuyu sürdürüyorum. Sizin şahsınızla ilgili değil, yanlış anlamayın. Bir hata olduğunu düşünüyor ve çözmeye çalışıyorum. Yukarıda alıntılanan mesajınızda yazdıklarınızdan şöyle bir anlam çıkarıyorum:

Bırakın uğraşmayı, türlü türlü yöntemleri vb. şeyleri... Kabaklar bir metre arayla ekilip hiç gübre ve su vermeseniz de kimileri 85 kg'a çıkabilir ve dönümde 75-100 ton arası kabak hasat edersiniz.

Ya da bu sadece sizin toprağınıza ve size has bir durum mu emin olamıyorum. Ama, yok, olmaz, bu kadar hasat kaldıramazsınız. Ne siz, ne de bir başkası, ılıman iklimde, tarla koşullarında ve bir de bu yöntemlerle bu kadar kabak hasadı yapamazsınız. Taban suyu uygun yükseklikte, çok verimli bir tarlada meyve ağırlığında su vermeden 85 kg'a ulaşsanız bile dönümde 75-100 ton arası, yani ortalamasını alsak 87.5 ton yapar, her bir metrekarede 87.5 kg kabak hasat etmeniz gerekir. Bir hayal edin...

Sayın Birnefestoprak’a da bir soralım, bu soru tam olarak tartışılanla aynı şey değil ama konudan da kopuk olmadığı için aynı mesajda soruyorum, bilmekte fayda var. Bizim ılıman iklimimiz haricinde, sıcakların yıl boyu ılık-sıcak olduğu bir iklimde, en azından bir örnek olarak sizin yaşadığınız ve tarım yaptığınız Tampa’da en verimli kabak çeşidinde dönümde maksimum kaç ton hasat kaldırıyorsunuz veya -orantılayarak- kaldırabilirsiniz veya başkalarıve aynı toprakta bir yıl içerisinde birbiri ardına kaç hasat dönemi yaşıyorsunuz?


Düzenleyen Taşlıbahçe : 02-06-2016 saat 12:53 Neden: maksimum
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön