View Single Post
Eski 27-05-2016, 13:57   #2
vgezer
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-11-2015
Şehir: karabük
Mesajlar: 17
Merhaba,
Bende yıllardır aynı hayalleri kurdum. 8 yıl önce 10 dönüm araziye ceviz dikerek ve içine küçük bir kulübe yaparak hayallerimin gerçekleşmesi için herşeye ve herkese rağmen bir adım attım. zamanla çok büyük tecrübeler edindim ve öğrenecek hala çok şeyim var. Nihai hedefim 3-4 yıl sonra (emeklilik) oraya tamamen yerleşmek ve kendine yeten bir çiftlik kurmak.
Zaman içinde İlk öğrendiğim, hiç bir şeyin planlandığı gibi gitmediği bir çok aksiliklerin çıkabileceğidir. Doğada yaşamak güzel bir o kadarda zor. benim arazimde senin bahsettiğin araziler gibi elektiriği, suyu, düzgün yolu olmayan izole bir yerde. Bana çok ucuza geldiği ve doğasının muhteşemliği cazip gelmişti. Her neyse böyle bir arazi ekstra zorluklar çıkarıyor en önemlisi vahşi hayvanlar... Ayı , domuz, tavşan vs... arazide ne eksem benden önce onlar mahsulü topluyor. artık bir şeyler ekmeyi bıraktım. cevizler dersen iklim dengesizliği yüzünden bu senede zarar gördü yine ceviz yok! arazinin izole olmasının yarattığı güvenlik sorunları da var mesela ben genelde hafta sonları giderim (öğretmen olduğumdan ancak tatillerde gidebiliyorum) bahçemde 4-5 tane doğal kızılcık ağacı var (Biz Kiren deriz) geçen sene benden önce girip bir tane bırakmamacasına toplamışlar daha önceki yıllarda da olmuştu. Bu tür Olaylar moral bozucu oluyor tabi ki. ama her şeye rağmen bahçemi ve vahşi doğasını seviyorum, daha ulaşılabilir ve güvenlik sorunları olmayan bir yerde eşimden doğru bize ait olan bahçeler varken ben burayı tercih ediyorum.
Sana yardımcı olabilecek bir kaç tecrübe önerilerinde bulunabilirim. Arazine ev yapabilmek için izini özel idareden alman gerekecek, eğer ticari bir işletme olacaksan işin içine ÇED raporu girecektir. Benim bildiğim her türlü büyüklükteki araziye ev izni alabilirsin. Güneş enerjisi ile elektrik ihtiyacını karşılayabilirsin ben şu an bu şekilde kendi montajını yaptığım 100w lık bir sistem kullanıyorum, küçük TV ve aydınlatma ihtiyacımı karşılıyor, ancak senin bahsettiğin güçteki bir sistemi kurmak belirttiğin rakamın iki katına gelir benim tahminince. 250w 24 volt bir panel 600 TL civarında 10 KW için sana 40 tane lazım, ayrıca şarj kontrol sistemleri, akülerin ve 12- 220 V DC-AC çevririci cihazların( Tam sinüs invertör olmalı) maliyeti dediğim gibi 40 bin TL civarına çıkacaktır. O da montajını senin yapman şartıyla.
Gelelim kendi kendine yetebilecek bir duruma ulaşabilmeye. Benim edindiğim tecrübeye göre tek üründe bu ihtimal biraz zor. Arı, meyve, sebze, tavuk, inek gibi çeşitlere girmen gerekir. Özellikle arı ve tavuk mutlaka olmalı. Elindeki sermayenin tamamını bu işe yatırmanı hiç önermiyorum keşke kira geliri olan bir mülk alsan da geri kalanı ile bu işe girsen, en kötü ihtimalde dahi aylık bir gelirin olur. O zaman çok büyük bir ihtimalle başarılı olursun yoksa çok zorlanırsın gibi geliyor bana. Bir arkadaşımın sözünü hiç unutmam ''çiftçinin ömrü inşallahla, maşallahla, bidaha ki seneye demekle geçer'' bu sözün doğruluğunu yaşayarak tecrübe ettim.
Bütün zorluklarına rağmen şehir hayatından tamamen ayrılmayı ve doğaya yerleşmeyi hala büyük bir istekle gerçekleştirmeye çalışıyorum. Sende eğer çalışkansan, elin alet tutuyorsa, kendi işlerini kendin yapabiliyorsan ve de en önemlisi ''tüketememe'' korkunu yenebildinse bu iş olabilir.

vgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön