View Single Post
Eski 17-05-2016, 09:56   #69
nikon_
Ağaç Dostu
 
nikon_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 306
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yasminq1 Mesajı Göster
Sayın nakkaş sarmaşığı sevenler; bu bitkiyle mart ayının sonlarında çok tesadüfi bir tanışmayla karşılaştım. Nasıl bir zariflik, nasıl bir incelik bu? Rabbim neler yaratıyor.

Şimdi sizlere bir kaç sorum olucak izninizle...
Bu çiçeği ben salonumda yaz-kış yetiştirebilir miyim?
Nasıl bir toprak ve nasıl bir saksı ister?
Evim çok güneş almıyor, kuzey ve batı cephesi, yarı aydınlık anlayacağınız. Böyle bir ortamda yetişir mi?
Umarım sorularımla sıkmadım sizleri.
Cevap ve önerilerinizi heyecanla bekliyorum. Değerli bilgilerinizi paylaşırsanız çok mutlu olacağım. Saygılarımla, bol nakkaşlı günler...
Sayın yasminq1, öncelikle bu çiçeğe sahip olduğunuz için sevindim. İyi bir şekilde yetiştiğinde uzun yıllar sizi minik çiçekleriyle mutlu edecek bir bitki.
Nakkaş sarmaşıkları, minik siyah tohumlarından kolaylıkla üretilebilen, bir süre sonra dökülen tohumları ile, birçok saksınızın dibinden kendini gösterecek bitkidir. Özel bir toprak isteği yoktur, çiçek toprağında kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Esasında bu tür yıllık bir bitkidir ve her yıl tohumlarından yeniden çoğalır. Ancak, iyi aydınlık bir yerde çiçeklenme olmasa da kışın da yetiştirme olanağınız var. Bahardan itibaren çimlenen tohumlar hızlı bir gelişim göstererek büyürler. Sarkan bir türdür, o nedenle saksısını sarkabileceği bir yere koyarsanız, uzun ve güzel bir görünüm elde edersiniz. Bitkinin çiçeklenmesi için yeterli güneş alması gerekiyor, yoksa ya çiçeklenme olmaz ya da az görülür. Tohum elde edebilmeniz için de mutlaka çiçeklenmesi gerekmektedir. Çiçekler tohuma dönüşüp tohum keseleri kuruduğunda, içlerinden minik, yuvarlak siyah tohumlar dökülecektir. Bunları toplayıp gelecek baharda tekrar ekebilirsiniz ya da bulunduğu saksının içine serpebilirsiniz. Kısa zamanda tekrar erişkin bir bitkeye dönüşecektir. Saksı tercihiniz ise, bu bitkiyi ne büyüklükte görmek istediğinize bağlı olarak değişebilir. Uzun ve geniş saksılarda güzel bir görünüm elde edebilirsiniz. Bu başlığın ilk sayfalarındaki nakkaş fotoğraflarıma bakabilirsiniz.

Name:  4441CymbalariaMuralis.jpg
Views: 670
Size:  35.9 KB

nikon_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön