Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A
Rahmetli kayınvalidem Amasya'lıydı, bu çöreğin tarifi olsa da bizimkileri şaşırtsam
|
Benim de eşimin ailesi Amasya'lı
. Yapımını da kayınvalidemden öğrendim. Biraz rahatsızım ama iyilesir iyileşmez yapımını fotoğraflarla size tarif ederim.
Gerci çok kolay bir tarifi var ezilmiş haşhaşı biraz sıvı yağla (biz zeytinyağı koyuyoruz daha çıtır oluyor) sürülecek kıvamda olacak şekilde karıştırıyoruz. Çok cıvık olmayan açılabilecek kıvamda mayalı hamur yapıyoruz. Mayalanınca hamuru 2, 3 mm kalınlığında olacak şekilde elle açıp üzerine yağlı haşhaşı sürüyorsun istersen bu aşamada dövülmüş ceviz de serpebilirsin sonra yaklaşık 2-3 parmak eninde şeritler halinde kesip 3 ya da 4 tanesini üst üste koyarak burgu yapıyorsun. Burası sana kalmış katı çok olsun bozmadan burabilirim dersen 5 kata kadar koyuyoruz biz ince açabildiysek. Sonra tepsiye, biraz mayalandıktan sonra da fırına hepsi bu
.
Hamuru bildiğin klasik mayalı hamur aslında un tuz maya ama ben çabuk bayatlamasın diye biraz süt koyuyorum.
Ezulmiş haşhaşı da ben en son Nazilli'den getirttim sanırım sen de oradan alışveriş yapıyorsun.