View Single Post
Eski 13-05-2016, 10:52   #18
kiziltan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Universitelerin ve ogretim elemanlarinin yazdigi seracilik ve topraksiz tarim kitaplarinin birkismini inceledim. Tamami dis kaynaklardan gelme ve uzerine konan bir bilgi yok.

Aklima takilan seyler var, belki yanlis dusunuyorum ama bazilarini yazayim.

1- Hersene sel nedeniyle ozellikle Kumluca`da elden giden sera ve mahsul oluyor. O bolgede arazi zaten tasli, toplamaniz gereken tas var. Neden kimse bunlari toplayip topraksiz tarim serasinin tabanini 1-1.5 metre yukseltmez ? Dolu aylonu parcalasa bile iceri gelecek su olmayinca tabanda sisteme zarari 100 % olmayacak.
2- Seralar ve kullanilan naylon bu isin oncusu Hollanda standartlarinda. Onlarin ortalama, max ve min gunisigi alim degerleri bizden dusuk oldugundan isik gecirgenligi yuksek malzeme kullaniyor. Bizde yazin golge yapsin diye surekli golgelik atiliyor. Neden hesap yapip bastan ona gore yapmiyoruz ?

3- Antalya zaten toprakli tarima uygun, yaylaya dogru cikip tarima elverisli olmayan yerlerde tabani betonlayip topraksiz serasi kurmuyoruz?

4- Kendi cesitlerimizi, ornegin Canakkale domatesini bu sistemlerde deneyip gelistir miyoruz?
5- 20.000 m2 topraksiz seranin tamamina domates dikip, musteri olmayinca neden aglasiyoruz, neden kimse urun cesitliligini anlatmiyor ?
6- Neden sera otomasyon sistemleri icin bir ziraatci ile bir mekatroncu birlikte tez yazmiyor ? Prototip gelistir miyor?
7- Topraksiz tarim urunlerinin raf omru konusunda tek arastirma , disaridan kopyala tercume et yapistir haric , var mi ?
8- Neden kendi endemik urunlerimizin F1 leri yapil miyor ?

Bu nedenler bitmiyor ki. Kucucuk Hollanda neler neler uretip satarken biz bakiyorsak biryerlerde hata var, hata belli, arastirmaya baslayan ogretim uyesini adamlar bulup kapiyor, vizesini muracaat etmeden onune koyup, gel bizde calis diyorlar.

Internetten bakin, 1000 donumu 1 milyon TL araziler var, kimsa besiciye al burayi yap kendi merani, sut 25 krs malolsun, besi hayvaninin buzagi alim sonrasi masraflarini yariya indir demiyor. Sut 25 Krs olsa , 6kg sut i kg peynir dersek , peynir kilo 150 Krs, uretim ve ambalay olsun okadar eder peynir Kg maliyeti 3 TL. 17 Kg peynir toptan fiyati 150 TL civarida olduguna gore hesabi siz yapin. Ureticiye sut maliyeti 80 Ks satis 1 TL o da alabilirse. Merasi olsa uretse tenekede 100 TL kar demek 17x6=102 kg sutte 100 TL kar demek. Yani sutu 10-20 krs karla satacagina peynir yapsa litrede 1 TL karla satacak. Var mi 5-6 sut uretiisini biraraya getirip bir mandira kurduran ?

Bu sene zeytin ve zeytin yagi tavan yapti, bakin interette m2 si 3-4 TL ye zeytinlik satiliyor. Paranin nasil kazanilacagina bilmeyen ciftci birakiyor, yol gosteren yok.

Isletme, ziraat, sanayi egitimi alanlar ve verenlere gorev dusuyor ama herkes ekmek derdinde kosmaktan birsey yapamaz halde.
Ne devlet ne universite bu islerin pesinde, sonumuz ne olacak bakalim.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön