View Single Post
Eski 06-05-2016, 10:11   #7
yekim55
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2016
Şehir: Samsun
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Forester Mesajı Göster
Sayın yekim55 siteye ve Paludaryum dünyasına hoş geldiniz…
Fotoğraflarınızdan anlayabildiğim kadarıyla sanırım tasarım kaynaklı birkaç sorun yaşıyorsunuz
Paludaryumlarda en büyük sorun genellikle durgun su kaynaklı bitki çürümeleri ve küflenmede olmakta
Aşırı nem ve durgun su karasal bitkilerin tamamı için öldürücüdür. Bu sebeple eğer karasal bitkiler kullanmak istiyorsanız yalancı taban yapmalı ( en alta suyun süzülüp duracağı bir kısım üstüne plastik bir kapak onun üzerinde toprak ve bitkiniz)üst kısımdaki duvarda bitkilerin dikildiği kısımların altlarına saksı gibi suyun atılmasını sağlayan delikli sistemler kurmalısınız ki böylece fazla suyun süzülüp köklerde kalmasını ve çürütmesini engelleyebilmelisiniz.
Kullandığınız sukklulent ve kaktüsler su ve nem sebebiyle hemen erimiş, onları çıkarmanızı tavsiye ederim.
Hedera ve Arap saçı nemli ortam sevmekle birlikte köklerinde su birikiyorsa zamanla çürüyecektir.
Böyle bir ortamda moss konusunda da miks yapmanıza veya Spaghnum aramanıza gerek yok, Samsundasınız sanırım doğaya çıkın ve sulak alanların kenarlarındaki yosunlardan eğreltilerden değişik değişik türlerden parçalar toplayın altındaki toprakları pislikleri temizleyip nemli kısımların üstüne bırakın bir çoğu adapte olacak ve büyüyecektir. Olamayan türleri çıkarıp atın, spreyleme su olarak mutlaka yağmur suyu kullanın çeşme suyu yosunları öldürür.
Eğer fazla suyu ve aşırı nemi engelleme şansınız yoksa yapabileceğiniz tek şey su bitkilerine yönelmek olacaktır. Bir çok su bitkisi emers ortamda çok güzel şekilde gelişebilmektedir.
Özellikle hydrocotyle verticillata yı tavsiye ederim kısa zamanda bütün her yeri saracaktır. Mosslardanda crismass moss bulabilirseniz zamanla güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.

İncelemek isterseniz Vertical Paludarium
1 yıllık benim paludaryumum


Başarılar…
Sayın Forester öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim. Aslında terarrium olarak heveslendiğim proje paladaryuma kayıp sonra inşaat halindeyken tekrar teraryuma kaydı diyebilirim.
Sizinde belirttiğiniz bazı konulara açıklık getireyim ki benim gibi yeni başlayanlar aynı sorunları tekrar yaşamasın.
Öncelikle teraryum projesi ile başladığım için yalancı taban diye tabir ettiğiniz taban mevcut olmasına karşın yeterli olmadığını fark ettim. Çünki siyah kuartz kumun altında lav kırığı tabir edilen kayalardan 2 3 parmak serili. Yeterli drenejı oluşturmadı.

Hedara aslında saksı içinde ve altı tamamen kapalı. sadece ortamın nemliliğini kullanıyor ve kökler su içerisinde değil. Toprakla saksıyı kamufle ettiğim için o şekilde düşünmüş olabilirsiniz.
Arap saçına gelirsek onun kökleride sadece yosunun tutttuğu su içerisinde ama köklerde su pek birikmiyor.
Yosun konusuna gelince speghum moss çok hoşuma gittiği için canlandırmak istemiş. Normalde elimde bol miktarda karasal yosun mevcut zaten. Ama bir türlü canlandıramadım.
Kaktüs ve skuletlerin doğru tercih olmadığı malesef anlaşıldı.
Paladaryum içerisinde şuan aktif kullandığım akvaryumumdan bitki eklemesi yapacağım. Ve nem oranın %80-85 arası değişiyor.

LÜTFEN BANA SPEGHUMU YEŞİLLENDİRMEK İÇİN YARDIM EDİN.

yekim55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön