View Single Post
Eski 31-01-2006, 13:55   #1
Rojda
Ağaç Dostu
 
Rojda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-08-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 124
Telleme (Wiring)

İstenilen şekli sağlamak ya da klasik bonsai biçimine ulaşmak için tüm bitkilere tel sarılması gerekmez. Örneğin fukien çayı tel kullanılmaksızın da kolaylıkla biçime sokulabilir. Bonsaiye yeni başlayanların inandıklarının aksine, bir bonsai bitkinin küçük kalmasını sağlamak için tellenmez. Telleme daha çok ağacın biçimini güzelleştirmek amacı ile dalları istenilen konumda tutmak için kullanılan geçici bir ölçüdür. Tel kalıcı olarak ağaç üzerinde bırakılmamalı ve düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Tel sararken, ağacın doğadaki kavislerini taklit etmeye çalışın. Sadece, çevresine tel sardığınızda oluşan baskıdan dolayı kırılmayacak dallar üzerinde tellemeyi uygulayın. Halihazırda iki tür bonsai teli mevcuttur; bakır ve alüminyum teller. Bakır teller, bulunması kolay, daha ucuz ve renksiz alüminyum tellerden (gümüşi) doğal olarak daha güzel bir renge sahip olmasına rağmen, özellikle yeni başlayanlar için dallara uygulanması oldukça zordur ve eğer yanlış uygulanırsa –ki bu çok kolaydır – en değerli bonsainizi bir harabeye çevirebilir. Aynı zamanda parlaklığı hemen göze çarpığından sergilenecek ağaçlarda gümüş renkli alüminyum teller kullanılmamaktadır. Şüphesiz en iyi tel, bakır tel gibi renklendirilmiş ve herhangi bir bonsai fidanlığından elde edilebilen alüminyum tellerdir. Bakır telden daha yumuşaktır ve genellikle aynı etkiye sahiptir. Kullanacağınız telin uzunluğu, üzerinde çalışacağınız dalın boyutuna bağlıdır ve çoğunlukla sizin tarafınızdan belirlenmelidir, ayrıca dalın şeklini ne ölçüde değiştireceğinize ve bitki türünün dayanıklılığına da bağlıdır.

Telleme çalışmaları için değişik uzunluklarda teller alıp, bahçenizdeki diğer budanmış dallarda deneyip kendinizi geliştirebilirsiniz. Kesik dallar üzerinde yapmış olduğunuz bu çalışmalardan sonra telleri çıkarıp bir ucunu mengeneye, diğer ucunu kerpetenle tutup gerdirerek düzeltebilirsiniz.

Bonsai üzerindeki teller özel bir tel kesici (bonsailer için zarar vermeyen özel kesici ) ile kesilir. Tel kesimlerini; ağacın görünmeyen arka yüzünden, tam bir tur atmamış olacak şekilde (250-300 derece) parça parça keserek almaya çalışın. Bu sayede, özel kesiciyi kullanmamış olsanız ve ağaç kabuğuna zarar vermiş olsanız bile kesik izleri arkada kaldığı için görünmeyecektir.

Bonsai teli kimi zaman kiymetli bir araçtır, o yüzden çok dikkati ve özen göstererek teli ağacınız üzerinden kesmeden de çıkarabilirsiniz ve bu çıkardıgınız teli düzeltip tekrar kullanabilirsiniz.

Alimünyum ve bakır teller yumuşatılmamışsa, sarımlarda ağacınızı zedeleme riski yüksektir. En iyisi tel sarımları yapmadan önce tellerinizi ateşte kor haline gelene kadar ısıtıp sonra kendi halinde soğumaya bırakıp yumuşatarak kullanmaktır. Bonsai için satılan özel teller yumuşatılmış olarak satılır.

Telleme yapılırken kullanılacak en güvenli yöntem, bir elinizle kavradığız dal veya gövde üzerine diğer elinizle 45 derecelik tel sarımları yaparken, tomurcuk ve yapraklar üzine tel sarmamaya özen göstermelisiniz. Tel sarımını tamamladıktan sonra, bukmek istediğiniz yerde arada küçük bir boşluk bırakarak iki elinizle dalı bir mengene gibi kavrayıp usulca bükmeye çalışınız. Bunu bir defada değil bir çok kez deneyerek (aynı an) istediğiniz şekli veriniz.

Yapraklara ya da eğer sonbahar mevsimindeyseniz filizlere dikkat edin. En uygun yöntem, teli bir yere sıkıca tutturmaktır böylece dalı yeniden eğebilir. Bu, teli toprağa gömüp, istenen dala erişene kadar gövdeden yukarı doğru çıkartarak, ya da başka bir dala sıkıca tutturularak uygulanabilir. Bazen kalın bir dalı ya da gövdeyi eğmek için büyük çaplı bir tel kullanmak zor olduğunda ya da uygun çaplı teliniz olmadığında, telleri çiftleyebilirsiniz ve dalı iki kez sarabilirsiniz.

Bonsainizi, tellemenin yapılacağı günün bir gün öncesinden sulamayın, ve tellemeden sonraki iki hafta gölgede bırakarak sulamalarınıza devam edin. Telin bonsaize zarar vermesini önlemek için bitkinizi haftada bir mutlaka kontrol edin ya da bonsainiz üzerinde onarılamayacak izler kalması riskini göze alın. Hasarın ciddiyetine bağlı olarak, telin verdiği zararın iyileşmesi uzun yıllar alabilir. Yaprak döken ağaçlar, büyüme mevsiminde hızlı geliştiklerinden dolayı tellemenin sebep olacağı hasarlara karşı özellikle çok hassastırlar.






Düzenleyen bonsaisever : 03-01-2008 saat 22:05
Rojda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön