View Single Post
Eski 26-04-2016, 20:48   #757
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın Murat29,

Evet kes büyüt yönteminde bu şekilde ilerliyoruz. Aşağıdaki linki de gözden geçirseniz iyi olur. Genelde gövde boy oranı 1/6 , o nedenle 30 cm yükseklik için ideal gövde kalınlığı 5 cm dir. 3-4 cm çapında bir fidanı 10 cm den kesseniz, bitene kadar çapı 5 cm civarında olur.

Bonsaide "Kes ve Büyüt" (Cut & Grow) Yöntemi

Başlangıçta büyüyüp gövdeyi kalınlaştırmak için küçük saksıya almıyoruz, ana gövde tamam artık derseniz ondan sonra bir kısmı saksıya alıyor ama bir süre daha saksı küçültülmese gelişim daha hızlı olur. Yapraklar çıkmaya başlayınca gübre vermeye başlayıp 15 ağustosa kadar 2-3 haftada bir verebilirsiniz. Gövdedeki kesme işlemini genelde şubat-mart aylarında yaparsanız büyürken yarayı da iyileştirmesi daha kolay olur. Aldığınız fidanın toprağı genelde kötüdür, şubat-mart aylarında geçirgen bir toprak hazırlayıp fidanın köklerini de biraz düzeltip saksının mesela yarısına toprak koyduktan sonra düz bir fayans veya, cd felan gibi birşey koyarsanız, kökler yana doğru gelişir.

Not: ilk çalışmada bu kadar kurallara takılmamanızı öneririm. Başlangıç için ağaca benzer bir çalışma yapıp onu yaşatmayı, toprak, gübre, budama, uç alma, telleme çalışmanızı öneririm...

Kolay gelsin....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat29 Mesajı Göster
Sagol cevabınız için çok teşekkürler öncelikle;


Screenshot 20160426 150807 - Hızlı Resim

Yukarıda ki linkteki gibi bir şema izlemem doğru olur mu? Ve bu süre zarfında ağaç bonsai saksısında olmayacak, köklere bir müdahale yapmam gerekir mi? Toprağı ne sıklıkla değiştirmeliyim? Gübreleme ve besleme gerekir mi? Sorularımın bazıları saçma olabilir ama maruz görün beni daha çok yeniyim

Fotoğrafları aldığım sitenin linkini de aşağıda paylaşacağım daha detaylı yazıyor orada; şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

Informal Upright Stilinin Resimli Uygulanması

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön