View Single Post
Eski 20-04-2016, 20:48   #28
Jakin
Ağaç Dostu
 
Jakin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Zor değil Sn Jakin, kolaylıkla yapabileceğiniz birşey: Tohumluk nasıl yetiştirilir, tohum saflığı nasıl korunur?. Siz endüstriyel tohum üretimi yapmıyorsunuz. Elinizdeki atalık tohumu sonraki nesle aktarmak için, her seneki üretiminizden belli bir miktar tohumu hasat edip saklıyorsunuz. Kilolarca tohum almanız gerekmiyor ki zaten bahçenizde yetiştirebileceğiniz fide sayısı da kısıtlıdır.

Birkaç noktadan bahsedeyim:

- Domatesler, çiçek yapılarından dolayı, örneğin yemeklik kabağa göre hibritlenmeye çok daha az uğruyor. Modern domateslerde de (20. yüzyılda tohum şirketleri eliyle üretilmiş ve tohumu hasat edilip yeniden ekildiğinde aslına uygun sonuç veren, hibrit olmayan çeşitler) bu durum amatör seleksiyonla amatör yetiştiriciler tarafından yüzyıllar boyunca üretilmiş atalık domateslere göre, stigmanın çiçeğin içinde kalması nedeniyle, çok daha az görülür.

- Tecrübeli domates yetiştiricilerinin yaptığı gözlemlere göre, yüzlerce domates çeşidini küçük bir alana ekmeniz ve hiçbir önlem almamanız durumunda, çapraz tozlaşmanın %5'e kadar çıktığı biliniyor ki oldukça az bir oran bu.

- İdeal şartlarda ve çiçekler özel olarak tülle sarılmayacaksa, iki farklı çeşite ait domates fideleri arasındaki izolasyon mesafesinin 25 m civarında tutulması yeterli. Söz gelimi A çeşidine ait 10 fide, B çeşidine ait 7 fide varsa, iki fide grubu arasındaki mesafeden bahsediyorum. Bu durumda da tülü kullanabilirsiniz ama sadece izolasyon meseafesini kullanarak sorunu en aza indirmiş oluyorsunuz.

- Bahçede genelde söz konusu mesafeyi ayıracak kadar yer olmuyor. O durumda, en yukarda verdiğim adresteki gibi, birkaç meyveye tülle izolasyon uygulayarak her çeşit için farklı meyvelerden 300-400 tane kadar tohum almanız yeterli.

- Diyelim ki yeterli önlemleri alacak fırsatınız olmadan 2015 yılında tohumları topladınız. 2016'da yapacağınız iş, o tohumlardan ektiğiniz bitkileri gözlemlemek. Elde ettiğiniz bitki patates yapraklı olması gerekirken normal yapraklıysa, boy atması gerekirken bodur kalmışsa, aynı bitki üstündeki meyveler birbirlerinden ayırt edilecek büyüklüklüklere sahipse ya da örneğin iri meyveli bir çeşit beklerken kiraz meyveler elde ettiyseniz vb durumlarda, o atalık çeşidin tohum saflığından emin olduğunuz bir aşamaya dönüp (örneğin 2014) takip eden sene o tohumlarla ekime devam etmeniz gerekebilir.
Sn. birnefestoprak, teşekkürler cevap için..
Bahçesi olmayan ben, tohum paylaşım etkinliğinden gelen tohumlarımı evimin içinde ve balkonlarda yetiştirmeye çalışacağım. Tabii elimden gelen en iyi koşulları sağlamayı istiyorum. Bahçede olabilecek izolasyon mesafelerini evde sağlayamayacağım için kese çözümünü uygulamam gerekecek sanırım..

Etkinlikten gelen tohumlarımdan şu an 9 saksıdaki domateslerim salonda çok güneşli yerdeler.. Kapı- pencere hep açık..
Salon balkonumda minik bir saksıda küçük çeri domatesim var..
Oda balkonumda da geçen yıl yediğimiz domateslerin tohumundan yetiştirdiğim, üzerlerinde meyveler olan dört saksı domatesim var..
Bu alanlar biririne yakınlar..

Nasıl bir kese seçmeliyim? Bunu düşüneceğim..
Ve tabii yazdığınız gibi alacağım tohumlardan üreteceğim bitkileri izleyerek ilerideki ekimleri de ona göre yapmam gerekir..
Teşekkür ederim bilgiler için..

Jakin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön