View Single Post
Eski 18-04-2016, 18:56   #22
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bütün gönüllülerin tohumları geçen hafta itibariyle ulaşmış gözüküyor. Son altı aydır büyük bir iş yüküyle başa çıkmaya çalıştığım için bu sene tohumları biraz gecikmeli gönderebildim. Mevsimi müsait olanlar mümkün olduğunca aldıkları tohumları çoğaltıp gözlemlerini aktarmaya çalışırlarsa sevinirim.

İsot tohumuyla ilgili bir hatırlatma: Bana gelen tohumda farklı şekillerde meyve veren üç ayrı grup vardı. Balkanlı Ailesi, farklı şekillerdeki meyveleri hem pul biber yapımında hem de başka amaçlarla yemeklik olarak kullanıyor. Bu yüzden, o gruplara ait bitkilerden ayrı ayrı topladığım tohumları size ayrı ayrı gönderdim. Bunları ayrı ayrı yetiştirip ayrı ayrı tohum toplarsanız, sizin gözleminiz de benimkiyle aynı olacak mı onu anlayabiliriz. Benim gönderdiğim batında "uzun, düz" olarak etiketlediğim tohumlar büyük ihtimalle Sn dagsa_reklam'ın bu sene gönderdiği İsot'la aynı ki onun gönderdiği tohumun şekil ve büyüklük itibariyle yörede pul biber yapımında en çok kullanılan ana akım İsot olduğunu düşünüyorum.

Meyveleri "büzgülü" olarak etiketlenen tohumda çok taze olmasına rağmen, neden olduğunu henüz anlamadığım bir şekilde çimlenme sorunu var. Siz de aynı sorunla karşılaşırsanız lütfen belirtin.

Bir hatırlatma daha: Nişanyan sözlüğe göre İsot, is ve ot süzcüklerinin biraraya gelmesiyle oluşan isli, harlı ot demek (zaman içinde, sıfat tamlaması özel isim halini almış). Bu tanımın doğru olduğunu kabul edersek, İsot sözcüğünün acı biberler için kullanılabileceği gibi, acı, baharlı ve yaprakları yenen otlar için de kullanılabileceğini söyleyebiliriz.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön