View Single Post
Eski 16-04-2016, 16:17   #1
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Erguvan Çimlendirme

Öncelikle belirteyim ki Bonsai tohumu yoktur ağaç tohumu vardır. İnternetteki Bonsai tohumu satanlara aldanmayınız.


Erguvan tohumunu direk ekerseniz başarı şansı %10 dan azdır, ekmeden önce ekime hazırlanması gerekmektedir.

Katlama:
Tohumları bir kaba koyduktan sonra üzerine kaynar su dökün ve 24 saat bekletin. 24 saat sonra tohumlara bakın ilk haline göre 2-3 kat büyümüş olanları seçip kapatılabilen bir naylon torbaya (ya da ağzını bağlayın) koyup, içine de biraz nemli yosun koyun ve buzdolabında tereyağı konan kısma koyun. Kalan tohumlar için bu kaynar su koyma ve 24 saat bekletme işlemini tekrarlayın, artan suyu dökün. Olgunlaşan tohumları yine poşet içinde buzdolabına koyun ve suyu dökün. Kalan tohumlara aynı işlemi tekrar uygulayın. 3 kerede irileşmeyen tohumların genellikle çimlenme şansı yoktur.

Katmanlaştırma:
Uykudan çıkmak için tohumlar bundan sonra bir soğuk dönemine ihtiyaç duyarlar. Yukarıdaki işlemden sonra buzdolabına koyduğunuz tohumların buzdolabında 8 hafta kalması gerekmektedir. Genellikle bu sürenin sonuna doğru tohumlar poşette çimlenmeye başlar o durumda dikime hazır demektir. Buz dolabında çimlenmeye başlamaslar bile 8 hafta sonunda tohumlarınızı ekebilirsiniz.

Hazırlayacağınız torfu yüksek(su tutan ) karışımın üzerine tohumları ekip sonra üzerlerine1 cm daha ilave edin.

Tohumlar genellikle 20 derece civarında 4 haftada çimlenecektir.

Yaz sonunda daha az torflu, bol kumlu, ponza kırığı, lav taşı kırığı gibi daha geçirgen, drenajı yüksek bir toprak karışımına dikmek gerekir aksi halde fazla nem köklerini çürütecektir.

Başarılar

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön