View Single Post
Eski 22-08-2007, 23:01   #95
M.Sema
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Babaannemin Turşusu

Herkese iyi akşamlar.Ben de benim annemden,anneminde babaannemden öğrendiği ,yıllardır yaptığımız ve çok beğenilen turşu tarifimizi vermek isterim.

Mutlaka cam kavanoz kullanıyoruz.Turşuluk malzeme (yeşil domates-ufak salatalık/kornişon değil,sivri biber,havuç,acur/biz küte deriz) iyice yıkandıktan sonra süzülürken her biri bıçağın ucu ile ya da en iyisi yorgan iğnesiyle(bunun ne olduğunu bilmeyenler olabilir kalın iğne veya çuvaldız diye bilir gençler birkaç yerinden delinir.
Ayrı bir yerde sıcak suda bekletilen sarmısaklar ve iyice yıkanmış limonlar soyulur.Sarmısaklar diş diş,limonlarda dörde veya sekize bölünür.
Kavanozun en altına 1 salkım üzüm,1 avuç nohut,3-4 adet kesme şeker atılır.Sonra kat kat malzemeler sıralanır.Mesela bir kat domates üzerine bir avuç sarmısak-iki avuç limon serpip,bunların üzerine biber sonra sarmısak ve limon serpip tüm malzeme boşluk kalmayacak ama çok bastırıp zedelemeyecek şekilde yerleştirilir.
Kavanoz dolduktan sonra büyük bir tencerede su kaynatılır.Kaynamaya başlayınca 2-3 avuç kaya tuzu atılıp aradabir karıştırarak 10 dakika kaynatılır.Üzerinde köpük olursa kaşıkla alıp atılır.
SU KAYNAMIŞ VE SICAK HALDEYKEN (kendimizi yakmamaya dikkat ederek)tüm malzeme suyun altında kalacak şekilde 1 gece ağzı açık olarak mutfakta bir köşede bekletilir.Üzerine taş veya benzer bir madde konularak turşuluk malzemenin suyun dışına çıkması engel olunur.Sabah hafif bastırılıp kalmışsa havası çıkartıldıkan sonra ilave sıcak su eklenebilir.Kapağı kapatılıp serin bir yerde örneğin balkonda iki ayda hazır olur.
Örnek kilo ayarı:İkişer kg.sebzeye 1 kg.limon,4 baş sarmısak.
Bu turşunun özelliği suyun sıcak konması,sirke konmamasıdır.Bir de sonbaharda yapılması ve turşu kurulduktan sonra eskilerin tabiriyle ayaza kalması gerekmektedir.Denemenizi öneririm mükemmel olur ve benim gibi midesi hassas olanlara bile kesinlikle dokunmaz.


Düzenleyen M.Sema : 16-06-2009 saat 10:43 Neden: Yazım hatası
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön