View Single Post
Eski 07-04-2016, 15:03   #23
Poizer
Ağaç Dostu
 
Poizer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2014
Şehir: Balıkesir - Gönen
Mesajlar: 128
Görev yaptığım projede 5-6 yıl önce çalışmıştım detayları çok hatırlayamıyorum. Hatırladıklarımı paylaşayım.

Öncelikle proje işvereni firmanın böyle bir talebi olmamıştı. O dönemde biz firma olarak teorik ve uygulama tecrübesi kazanmak adına böyle bir girişimde bulunduk ve projelendirdik.

Bilindiği gibi binalarda atık sular tek kaynakta toplanır ve şaft vasıtasıyla rögardan atılır. Biz pis su hariç (Tuvalet) diğer kaynakları (mutfak banyo, lavabolar) ayrıca toplayarak bina bodrumunda bir filtrasyon düşündük.

Projede 5000 ton ve 2000 ton civarında iki büyük su deposunu yangın, bahçe sulama ve temizlik için kullanmayı planladık.

Lakin proje aşamamız bittikten sonra filtreleme firmaları ile görüştüğümüz için bir hatamız oldu. Mutfak yağlarını hesaba katamadık. Projeyi mutfak giderlerini ayırarak hem zaman hem maliyet açısından avantajlı bulunmadığı için yeni proje çizmedik.

Avrupa için yaptığımız araştırmalarda mutfak dahil kurulan gir su projelerinde suyun arıtıldıktan sonra sadece klozet rezervuarlarında kullanım uygulamasının yaygın olduğunu gördük.

Buradan anlaşıldığı gibi mutfak dahil sistemler genelde bahçe sulamada kullanılmıyor.
Biz firmalara projemizi ve şartlarımızı koyduğumuzda 2 firma mutfak varken filtreleme yapamayacaklarını söyleyerek çekildiler. Bir firma ise yağ seperatörlerinin olduğunu fakat bizim istediğimiz düzeyde filtrelemenin mümkün olmadığını söylediler.

Sistemin tasarımını detaylı hatırlayamıyorum. Lakin öncelikle daire sayısı üzerinden günlük üretilecek gri su miktarına göre kum filtresi, karbon filtresi gibi klasik filtreler ile ana depoya su basılmadan önce 5-6 tonluk bir ön depo uygulaması düşünülmüştü.
Ana depo girişinden öncede bir filtre uygulaması düşünüldü.

Projede çalışmaya devam etmediğim için son aşamasını bilemiyorum. Ama en son gri su uygulamasından vazgeçilerek yağmur sularını arıtarak depolama düşünülmüştü.

İnşallah yardımcı olabilmişimdir.

Poizer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön