View Single Post
Eski 07-04-2016, 13:58   #73
verdoque
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
Kuzugöbeğini tanımlamak için birkaç resim yüklüyorum. Kuzugöbeği ile karıştırılabilecek iki çeşit mantar var, biri Gyromitra esculenta, diğeri yukarıda da bahsi geçen Verpa bohemica. İkisinin de yenilmesi tavsiye edilmiyor. Kuzugöbeğinin ise diğer birçok mantar gibi yenilmeden önce iyice pişirilmesi gerekiyor.

Gelelim fotoğraflara:

Solda gerçek kuzugöbeği, sağda yalancı kuzugöbeği görülüyor: Name:  morel-mushroom-identification 1.jpg
Views: 2776
Size:  61.2 KB

Solda gerçek kuzugöbeği, sağda yalancı kuzugöbeği kesitleri görülüyor: Name:  morel-mushroom-identification 2.jpg
Views: 2664
Size:  27.0 KB

Solda YENMEYEN Verpa ve Gyromitra, sağda yenilebilir Morchella türleri görülüyor: Name:  morel-mushroom-identification 3.jpg
Views: 4043
Size:  16.6 KB

YENMEYEN Gyromitra esculenta ve Verpa bohemica'nın dış görünüşü ve kesitleri görülüyor: Name:  morel-mushroom-identification 4 _ YENMEZ.jpg
Views: 3173
Size:  23.8 KB

Kuzugöbeğini ayırmanın en kolay yolu ortadan boyuna ikiye kesmek ve kesitini bu fotoğraflarla eşleştirmek.

Kimseye fotoğraftan teşhis yaptırmayın önce hedeflediğiniz mantarın latince ismini bulun, teşhis yöntemlerini okuyun, araştırın, karıştırılabilecek mantarları ve ayırma tekniklerini öğrenin, teşhisten emin olduktan sonra yeyip yemeyeceğinize kendiniz karar verin. Bazı mantarlar ancak ve ancak laboratuarda kesin olarak teşhis edilebilir, başka mantarlarla karışma ihtimali yüksek, karakteristik özellikleri olmayan mantarları tüketmeyin. Bulabiliyorsanız bir uzmana gösterin. Eczacılık fakültelerinde mantarlarla ilgili ders verildiğini öğrendim, aslında eczacıların bu bilgiye sahip olmaları ve halka yol göstermeleri gerekir.

Ayrıca bir mantarı yedikten 1-2 gün sonra bir şey olmaması o mantarın zehirli olmadığı anlamına gelmez. İlk anda belirti vermeyip daha uzun sürede veya yenilmeye devam edildiğinde ciddi organ yetmezlikleri ve ölüme sebep olabilecek bir sürü mantar var. Fotoğraftan bir mantara ye ya da yeme diye tavsiye vermek çok çok tehlikeli, ki yukarıda bir örneği olmuş.


Düzenleyen verdoque : 07-04-2016 saat 15:15
verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön