View Single Post
Eski 06-04-2016, 17:54   #16
laputa
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Su yonetimi - Gri Su (Basit Olcekte)

Beklentilerimizi karsilayacak ve yapmasi/yonetmesi en kolay sistemin, -gri suyu, carbon malc malzeme dolu bir cukura dokmek- olduguna karar verdik.

Bir kac resim eklersem, anlatma becerimi arttirabilirim.

Name:  su.jpg
Views: 1799
Size:  15.3 KB
Name:  su6.jpg
Views: 1778
Size:  17.5 KB
Name:  su3.jpg
Views: 1762
Size:  33.7 KB
Name:  su5.jpg
Views: 1918
Size:  68.0 KB

Mutfakta ve banyoda su kullandigimizda neden agaclarimizi da sulamis olmayalim? Hem de ufak da olsa bir su havsasi yaratarak mikroiklimlendirmeye yardim etmis oluruz.

Gerekenler;
Suyu toplamamiz,
Yercekimini kullanarak dagitmamiz
Arazinin suyu absorve etme yetenegini hesaba katmamiz
Filtrasyon saglamamiz
Sistemde gerektiginde gozlem ve ayarlamalar yapabilmemiz

Basit bir anlatimla; gri su, evden boru(lar) ile malc cukuruna tasinacak ve malc filtreye dokulen su burada zamanla filtrelenip, kompost malzemesinin birikmesini saglayacak. Ayni anda agaclarin koklerine su takviyesi yapip, suyun toprak tarafindan emilimini yavaslatmis oluyoruz. Cukurun yakinlarina su seven agac(lar) dikecegiz.

Evden, 2 ana su cikisi olacak. Birinci cikis, foseptige (tuvalet artigi, siyah su), ikinci cikis (gri su kaynaklari), topraga, filtreleme ile verilecek. (Gri su`yun 24 saatten daha uzun sure depolanmamasi oneriliyor. )

Cukurlardaki karbon yuklu habitat, gri suyun filtrasyonunu saglayacak. Nitrojen yogun gri su artigi ile carbon yogun malc malzeme, nemli bir bolgede bulusmus olacak.

Filtreleme olmadan once insan temasini engellemek icin, boru, topragin altindan goturulecek ve dokuldugu yerde kapali olacak.
5 cm`lik boru kullanacagiz ve borularda hangi bir filtreleme olmayacak. Sac, yemek artigi, zeytin cekirdegi, sabun artiklari, tamami malc cukuruna dusecek.
Malc malzemenin carbon malzeme olmasi onemli. Agac, odun talaslari ya da parcalari is gorecektir.

Sistemin kis donlarina dayanmasi icin, evden cikis noktasi, arazi uzerinde ilerleyen hat ve dokuldugu yer, malc ya da atil textil urunleri gibi malzemeler ile kaplanabilir. Kis donlari riski almak istemeyenler, gri suyu istendiginde foseptige yonlendirecek bir vana ekleyebilirler, evin hemen cikisinda. Boylece, donlar bittiginde gri suyu tekrar araziye yonlendirebilirsiniz, vana sistemi ile. Bizim olcekte bir kullanim icin bunu gerekli gormedik. Don icin egimin, suyun dokuldugu yere kadar, devam ediyor olmasi onemli. Icinde biriken suyun donmasi ihtimalini bertaraf etmek icin. Acikcasi, kisin banyoya isemenin , sistem icin faydali olabilecegini dusunuyorum, nitrojen yuklu sicak bir sivinin mikrobiyel canliligi saglayacagini, onun da isi enerjisine donusecegini okumustum bir yerde.

Daha buyuk sistemlerde ve alanlarda, gri su, T ler kullanilarak, ayni anda bahcenizin farkli yerinde ki 10 agaci sulayabilmektedir. Sistemi daha verimli kilmak icin, evden cikan gri su hattini, bir T boru ile 2 farkli cukura ve agaca yonlendirilmeyi dusunuyoruz. Suyun dokulecegi cukurun 0.6m3 olmasi gerektigini hesapladik. (2 cukur olacaksa, 0.3+0.3). Iki uca 2 farkli agac dikecegiz. Birini asit seven bir agac/cali yapacagiz. (sabun etkisini gozlemlemek icin)
Gozlem sanisiniz olabildigince arttirmak, permakulturun olmazsa olmazi.
Bir boru tikanirsa digerini hala kullanabiliyor olacagiz. T`yi, eve olabildigince yakin tutmaya calisacagiz. Su ikiye bolundugu icin, sulanan bolgeler daha az miktarda toksik malzemeye maruz kalacak ama toplamda ayni miktarda kompost elde edecegiz.

Kis donlarini gozlemlemek icin ise bir boruyu kaplayacagiz ve topraga gomecegiz(ya da malca), diger boruyu sadece topraga gomecegiz. Yine karsilastirma sansimiz olacak. Sistem her halukarda calismaya devam edecek.

Gri suyun buyuk sistemlerde kullanibilecek baska ozelligi de, bu suyun seraya baglanabilir olmasi. Atik sicak su, sera icin isi kaynagi olacaktir ve yine sulamayi zahmetsizce yapmis olursunuz, donlara karsida daha korunakli bir sistem oluyor.

Suyun ciktigi boru agzi olasi bir bitki koku saldirisindan korunmak icin kapali konacak, resimlere ekledim. Ufak bir saksinin yanina boru genisliginde bir delik actiginizi ve saksiyi zemine ters koyup(ustu kapali), boruyu bu delikten gecirdiginizi dusunun. Saksi yenilenebilir malzemeden olursa, bir tasla 2 kus vurmus olursunuz. (ama bu durumda yenilemeniz gerekecektir)

Dikkat edecegimiz hususlardan biri; icinde sodyum ve boron olmayan temizlik malzemeleri kullanmak. Bunlar toksik etkileri yuksek maddeler.

Bu sistem tasarlanirken, ileride olusacak diger sistemler ile birliktelik saglayacak sekilde konumlandirilmali. Ornegin su hendekleri yapacaksaniz, bu gri su cukuru su hendeginin bir parcasi olabilir. Ya da yagmur suyunu yakaladiginiz kanallardan biri ile bulusturularak cifte fayda saglanabilir.

Sistemi tasarlarken, secenekleriniz sinirsiz.
Ornegin sisteme cakil taslari ve ustune su seven bitkiler ekerek, hasat edebileceginiz urunler alabilirsiniz. Ama temizlik ve bakim gerektirdiginden daha basit olani tercih ettik.

Bizim sistemimizin calisir uygulamarina bir cok yerde rastladik ve dahasi sistemin basitliginden dolayi en uygun kombinasyonu tek seferde bulmak zorunda degiliz.


Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 16:24
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön