View Single Post
Eski 05-04-2016, 21:08   #14
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdem 01 Mesajı Göster
Türkiye'de büyük bir hata yapılıyor her yere çam ağacı dikiliyor. Tahtası dışında, bazı yerlerde çam ağacı türüne göre gelen böcekten çam balı oluşuyor onun dışında gereksiz. Doğal hayata hiç bir faydası yok. Palmiye hurmaları çiçek dalı oluşturunca üzeri arı doluyor. Halbuki Ege Akdeniz kıyı dağlarına bu Hurma ağaçları, ceviz, zeytin, meşe, çiçekli ağaçlar dikseler hem bal oluşur hemde hayvanlar beslenir doğal hayat canlanır. Bir çam devrilse zor çürüyor. Meşe devrilsin çeşitli mantarlar oluşuyor, çürük yaprağı dalı toprağı besliyor. Karadeniz dağlarına biraz da meşe,ceviz dikseler çamları dikmişler ayılar sincaplar yiyecek bulamıyor açlıktan tarlalarda mısıra saldırıyor.
Ege, Akdeniz dağlarına dikilen hurma fidanlarına acırım, yazık olur.

Ağaçlandırma çalışmalarında tabiiki yapılan hatalar çok ama her bitkinin her yerde yaşayamayacağı gibi bir gerçek var. Doğal yapı takip edilerek yapılan çalışmalara çiçek, meyve verimi yüksek türler de uygun mertebe katılsa dediğiniz gibi iyi olabilir. Yine de çamdan başka bir ağacın yetişemeyeceği yerlere çamdan başka türlerin dikilmesi o bölge için ormansızlaşma anlamına da gelebilir.

Üstelik çam ormanlarının da kendine has pek çok zenginliği var. Mantarlardan tutun da pek çok hayvana kadar yalnızca çam ormanında yaşayan pek çok canlı var. Bu ormanların altında tek düze görünen alt doku göründüğü kadar tekdüze değil. Yani bir çam devrildiğinde geç çürüyor, doğru, ama çürüyor, mantarlarla dönüşüyor ve besin oluyor. Geç çürümesi onun yapısından kaynaklandığı gibi bulunduğu coğrafyaların nem ve sıcaklık etkileşimlerinden de kaynaklanıyor...

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön