View Single Post
Eski 29-03-2016, 09:20   #5
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Olur tabii, neden olmasın? Ama biraz köre ebe oynamak gibi olur. Sık sık bu forumda şöyle sorular çıkar. Özel besine ne gerek var, ben içtiğim çayın artanını veriyorum, bal gibi de oluyor. Olur. O da olur. İçinde birşeyler var. Ama ne var, ne kadar var bilmiyorsunuz. Ne kadar olur? Eh işte olduğu kadar. Ya da ben sebze çöplerimi atmıyorum, suyunu koyuyorum, oluyor. Olur. O daha zengin besin, ama karışımı bilmiyoruz. Şart mı? Değil. Mutlumusunuz? Mesele yok. Bitkiler mutlu mu? Ha işte orada iki mesele var: EC ve pH.

Demişsiniz ki formüle göre doğru yaparsanız mesele yok. İki mesele var. Ha gram tartacak hassas terazi almışsınız, ha EC ölçer. Yani en az bir referans şart. Demişsiniz ki herşey tamam, şehir suyu pH ı mahvetti. O alet tam da onun için lazım zaten. Ne olduğunu bildiğiniz kaliteli su olsa formül tutar (en azından hassas terazi olmak kaydıyla).

Ben de ölçmüyorum. 5 litre suya iki büyük pipet dolusu A, iki büyük pipet dolusu B koyuyorum. Asitden de bir pipet. Tamam. Çünkü bunları zamanında birkaç kez ölçtüm, bir yere vardım. Aynı ortamda, artık ölçmem gerekmiyor. Ama kullandığınız üretim tekniğine göre dolaşan suyun, dönen suyun değerelerini bilmeniz yararlı olabilir. Olmazsa olmaz mı? Olur. Bitkiler o kadar hoşgörülü ki ne verseniz kabul ederler, hiç ses çıkarmazlar. Ama bir gün bakarsınız buruşmuş gitmiş, meğer siz asidi çok vermişsiniz. Bazan kasılır kalırlar, tam tersi, pH yüksek. Sararır solarlar, EC az... gibi. Hani demiş ya adam, tam da hiç yem vermeden yaşamaya alışmıştı bizim inek... işte o hesap.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön