View Single Post
Eski 29-03-2016, 08:57   #4
efe446
Ağaç Dostu
 
efe446's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 355
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
Sn Efe446;

Bu sorunuzun cevabı kişinin yetkinliğine ve amacına göre değişir. Bitkilerle yeni tanışmış bir hobici iseniz kontrolünüz dışında gerçekleşecek durumları azaltmak için ölçü aleti tercih sebebi olabilir.

Ör :Besini bitkiye verirken hacim miktar hesabını yanlış yapar, istenilen ec yi tutturamaz, birde benim gibi bitkilerin halinden de anlamıyorsanız hobi denemesi heves kırıcı olabilir. Sonra forumda soru sorarsınız yorumlayacak kişi verdiğiniz ec ve ph ı bilmeden sağlıklı yorum yapamam der vs...

Benim gözümden böyle.
Birde durumu şöyle düşünün. Ölçüm yapıyorsunuz ama ölçüm sonucunda ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Herkes EC 2-2,5 arası olsun pH 5-6 arası olsun diyor. İster istemez sürekli besin solüsyonuna müdahale söz konusu oluyor. Piyasadaki çoğu formülü hazırladığınızda göreceksinizki EC 2,5-3,5 arası pH suyun kalitesine göre 7-7,5 arası bir değer olacak.

Amacınız 1 domatesten fidesinden 7-8 salkım meyve almaksa Bence ölçüme gerek yoktur. Ticari yetiştiricilikte bakarsanız olaya bitkinin yetişme dönemine ve sıcaklığa bağlı olarak EC ve pH ile oynamak gerekebilir.

Amatör olarak bu işi yapan arkadaşlara tavsiyem formüle göre besin solüsyonu hazırlamayı öğrenirlerse bu aletlere gerek duymazlar.



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
Sayın efe446.
Besin eriyiğini hazırladık. A ve B olarak.
Fide aşamasında değişik EC uygulamak gerekiyor.
Bu nasıl ayarlanacak?
İlk başladığınızda besin eriyiğini stok solüsyon halinde hazırlamanıza gerek yok ki. Ben direk formülden aldığım değerleri 3-5grda olsa tek tek tartıp poşetliyorum. Tek kullanımlık halde hazırlıyorum. Ticari yetiştiricilik yapmıyorsanız fide döneminde ayrı sonrasında ayrı formül kullanmanıza gerek yok. Ya da ayarlamak isterseniz eğer formüldeki ppm değerlerini düşürüp hazırlayabilirsiniz.

Fotoğraflardaki bitkiler EC ve pH ölçer kullanılmadan yetiştirildi. Bunun benim ziraat mühendisi olmamla inanın ilgisi yok çünkü besin solüsyonunu hazırladıktan sonra hiçbir müdahale yapmıyorum.

Eklenen Resimler
     
efe446 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön