View Single Post
Eski 27-03-2016, 00:25   #15
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Konuyu Walter Pall özelinden çıkartıp "kütükten bonsai elde etme" kısmına getirirsek eğer, dümdüz ve çok aşırı kalın ağaç kütüklerinden çok inandırıcı bonsailer oluşturabilme konusunda ben de, sizin kadar olmasa da, olumsuz görüşteyim.

Çünkü inandırıcı olması çok zordur. Eğer koniklik isteniyorsa da bunu sağlamak, belki tohumdan bir bonsai çalışmasına başlamakla aynı sürelerde tamamlanabilecek bir süreci gerektirir.

Fakat doğadaki bazı fenomenler eğer başarıyla taklit edilirse, kütükten inandırıcı bonsailer elde etmek de mümkündür.

Çok iyi bir örnek olmasa da, hem sizin paylaştığınız "tohumdan acer palmatum" örneğinin sahibi olan sanatçının eseri olması, hem de daha bu hafta paylaştığı çok güncel bir çalışması olması nedeniyle kolay eriştiğim şu ağacı ekleyebilirim;


2010
Carpinus betulus - Hornbeam 2010.jpg


Mart 2016
Carpinus betulus - Hornbeam 2016.jpg



Son söz olarak eklemem gerekirse; tartıştığımız konu bir "sanat" dalı. Nasıl ki zevkler ve renkler tartışılmazsa, sanatı da tartışmak biraz "havanda su dövmek" gibidir. Size göre doğal değildir, başkasına göre de değildir, bana göre doğal olabilir, ve hiçbirimiz bunu diğerimize ispatlayamayız. Bu nedenle her birimizin belki de kendimize göre doğru olanı icra etmesi en doğru çözümdür. Kendi doğrularımıza, ve hatta dünya çapında kabul görmüş doğrulara göre elbette birbirimizi uyarabiliriz. Fakat önemli olan sanatçının ne yaptığını biliyor olması, nereye ulaşmak istediğini kendi kafasında şekillendirmiş olmasıdır. Eğer zamanında Walter Pall kendisini bu konuda uyaranlara kulak verip düşünce yapısını kısıtlamış olsa, biz belki şu anda onun çalışmalarını tartışıyor olmazdık.

Elinde "dümdüz ve heybetli bir kütük" olup da ne yapacağını bilemeyen bir hobiciye elbette yardım edip "bizce" olması gerekenleri anlatmalıyız.
Fakat eğer kişi ne yapacağını biliyor ve bu yönde ilerliyorsa da, onun yaratıcı dünyasına saygı gösterip kendini özgür hissetmesine mani olmamalıyız.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön