View Single Post
Eski 26-03-2016, 23:54   #14
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Bonsai bir sanat dalıdır.

Peki "sanat" nedir?
"Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur." Kaynak


rose-meditative.jpg



Yakın bir akrabamız çizmiş olsa ve bize gösterse bilmiyorum tepkimiz ne olur.
Ama Salvador Dali çizdiği için belki milyon liralar değerinde.


Tanımı daraltıp "bonsai sanatı" dersek eğer, kimine göre "doğadaki ağaçların minyatürleştirilmiş kopyalarını şekillendirme" iken kimine göre "kişinin iç dünyasının dışa vurumu" olarak karşımıza çıkar.


Günümüz bonsai dünyasının en aykırı "sanatçısı"dır Walter Pall. Geçmişte Masahiko Kimura idi, günümüzde kendisi.

Yüzlerce ağacı vardır, batı dünyasının hayranlığını kazanmış, onlarca ağacı vardır dünya çapında kabul görmüş.

Yine onlarca ağacı var ki herkesçe hilkat garibesi.

Örneğini verdiğiniz ağaç da onlardan bir tanesi, hatta marjinal uçlara yakın bir tanesi.

İşin aslı biraz da şu...

Hadi geçelim o "sanatçının iç dünyasının dışa vurumu" mevzusunu, sadece "doğadaki ağaçların minyatür kopyalarını şekillendirme" konusuna bakalım.


Meiss Meadow Junipers.jpg


2013-08-17-16.37.32.jpg


2014-06-02-11.57.22.jpg


mountain.jpg


Bunlar da doğanın enfes güzellikteki ağaçlarından bazıları.

Walter Pall'ın düşünce yapısında şöyle bir fark var aslında, "Bonsai dünyası doğadaki mükemmel güzelliğin peşinde. Bunu anlıyor ve saygı duyuyorum. Benim de bu doğrultuda ortaya koyduğum yüzlerce eserim oldu. Ama doğada sadece bizim anlayışımıza uyan "mükemmel güzellik" yok, bunun çok ötesinde şartlar da var. Hatta güzellik şöyle dursun, çirkinlik, korkutuculuk, rahatsız edicilik de var. Peki madem doğada bunlar var ve bonsai sanatı da doğayı minyatür boyutlarda kopyalama sanatı, neden bunlara da yer vermiyoruz?"




Onun bu görüşüne ek olarak, "ses getiren aksiyonlarda bulunma" ve "kişinin iç dünyasının dışa vurumu" konseptini biraz abartma eğilimleri olduğunu da söyleyebiliriz pek tabii.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön