View Single Post
Eski 24-03-2016, 11:21   #8
WindWild
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 67
Forumda gördüğüm kadarıyla çoğu kişi keçi gübresi kullanmakta. Keçi sindirim sistemi büyükbaş hayvanlarla çok benzer olmakla birlikte yediği bitkileri sindirim süresi daha azdır. Keçi besiciliğinde hayvanlar yılın 8-9 ayı dağlarda tepelerde buldukları her türlü ot-çalı ağaç vs. tohumlarıyla birlikte yerler. Ancak yedikleri bu otlar protein açısından çok zengin değildir ve çok yüksek miktarda yabancı ot tohumları içerir. Sindirim sistemleri büyükbaş hayvanlarla benzerlik gösterse de sindirim süresi daha azdır Dolayısı ile yedikleri bu yabancı ot tohumları birazda otlandıkları bölgelere göre değişmekle birlikte genelde taze dışkılarında çok fazla miktarlarda bulunmaktadır. Böcek larvaları da dahi..

Kapalı sistemlerde(ahır) et veya süt eldesi için besiye alınmış büyükbaş hayvanlar için durum böyle değildir. Bunların besisinde yüksek miktarda protein içeren öğütülmüş-kırılmış-peletlenmiş-ezilmiş formlarda kompoze kesif yemler(buğday-arpa-ayçiçeği tohumu küspesi-soya-mısır...) ve fermente edilmiş(silaj) mısır, yonca gibi yine kaliteli kaba yemler ve sadece ufak aile işletmelerinde olmak üzere buğday-arpa samanı kullanılmaktadır. Bu şekilde besiye alınan hayvanların gübreleri özellikle azot kaynağı olan protein ve humik asit bakımından besin içeriği çok fazladır ve yabancı ot tohumu ve zararlı larvaları çok az hatta modern işletmelerde besiye alınan hayvanların gübrelerinde yok denebilir.

Sonuç olarak sabit işletmelerde(otlatılmayan) besiye alınan büyükbaş hayvan gübresi, yılın büyük bir zamanı otlatılarak beslenen keçi-koyun gübresinden, gübrenin olgunlaşma faktörü olan fermantasyon süresi açısından daha kısa sürede olgunlaşması da dahil olmak üzere her açıdan daha iyidir.

Ben şahsi olarak "keçi gübresinin tercih edilme sebebinin", kullanıcılarının bu hayvanların dağlarda tepelerde otladıklarından daha doğal olarak beslenmeleri ve buna bağlı olarak gübrelerinin de "doğal" olduğu kanaatine varmalarından ileri geldiğini düşünüyorum.
Bu doğrudur...
Ancak büyükbaş hayvanlar sabit işletmelerde hazır yemlerle beslendiklerinden onların gübresi pek doğal değildir görüşü ise yanlıştır. İşletmelerde kullanılan yemler tamamen yurtiçi üretimi olan bitkilerden elde edilmekte. Bu bitkilerin hiçbirisi gdo' lu değildir. Bunun yanında tarımsal ilaç kullanımı da, beslemede kullanılan yemlerin bel kemiğini oluşturan buğday,arpa,yonca, ayçiçeği gibi bitkilerde yok denecek kadar az, mısırda ise yabancı ot mücadelesi dışında da(bu ilaç mısırı etkilememekte) neredeyse yoktur.. Genel olarak tarımsal ilaçlar doğrudan yem amaçlı üretilen bitkilerde çok nadir kullanılmakla birlikte daha çok insan tüketimine sunulan meyvesi yenen bitkilerde(elma,armut,kayısı,şeftali), nohut, mercimek, domates, özellikle pirinçte kullanılıyor.

WindWild Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön