View Single Post
Eski 13-03-2016, 00:52   #105
Gardenias
Ağaç Dostu
 
Gardenias's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 237
Tohumlar bir beyzbol topunun çok minyatürü şeklinde ,ortası çentikli..Kabuğu çok sert,bir tırnak makasıyla uç kısmından içindeki embryoya zarar vermeden kesip 24 saat oda sıcaklığındaki suda beklettim.5 günde çabucak çimlendi.Bu ağaç çok fazla yer kaplayan şemsiye tarzı enlemesine de çok gelişen devasa bir yapıya sahip olduğundan,pozisyon açısından ileride sıkıntı oluşturmayacak, rahat da sulanabileceği Antalya'da akarsu kenarı şehir içindeki park gibi bir yere diktim.Gelişmesini umarken, Antalya'ya bu çok dekoratif ağacı kazandırmak isterken, birgün bir de ne göreyim? Baktım ki ,suç işlediklerini bildiklerinden,yüzleri görülmesin de kimlikleri belli olmasın diye poşuları peçe gibi yüzlerine bağlamış 2 delikanlı bir sürü koyunu o lüks semtteki şehir içine o ırmağın kenarındaki yere sokmuş! Oysa ki şehir içinde koyun otlatmak yasak..
Bizim yurtdışından zorlukla getirilen canım Delonix Regia tohumu,binbir emekle tohumdan çimlendirilen ve büyümesi için gözünün içine bakılan Delonix Regia fidesi; kanun dışı parka sokulmuş bir sürü koyuna yem oldu anlayacağınız..
Bu yıl tohumunu tekrar ısmarladım ancak bu sefer farklı morfolojide bir tohum geldi ve önceki çok kolay çimlenmesine rağmen bu seferkiler henüz çimlenmediler..
Ayrıca çok şiirsel güzelliğe sahip bu ağacın, ne yazık ki 20 sene sonra çiçek açtığını öğrendim..
Olsun, Türkiye'de yetişen yeni nesiller bu doğa harikası ,güzelliği görüp yakından tanımış olurlar..

Gardenias Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön