Özellikle B12 vitamini de içeren BenexolB12 veya Bemix tablet veya B vitamini içeren ampul ve damlalar da dahil olmak üzere; hepsinde ilacı koyup sonra sulama yapınca , bütün orkideler istisnasız, belirli bir müddet sonra -hiç açmayan orkide dahi- tomurcuğa yatıyor ve sonra çiçek açıyorlar.Çiçekleri de çok uzun ömürlü olduğundan ,orkide şenliği başlıyor.Orkidenin çiçek açma sırrı bu: her sulama öncesi B vitaminleri komplexi verip ardından sulama yapmak.İstisnasız bütün orkideler buna çiçeklenerek yanıt veriyorlar.Ancak orkidenin toparlanıp, tomurcuğa yatıp, çiçek açması tabii ki zaman alıyor.(Günü geçmiş B vitaminleriniz varsa atmayın orkideye verin..)
Bunun haricinde orkideler biraz ışık alan bir yerde olmalı..Hava akımlarından etkilenmemeli...(Örneğin klima karşısındaysa orkideler ve çiçekleri bozuluyorlar) Bir de orkideler suyu pek sevmiyorlar.Çok sulamamalı,kesinlikle tabağında, yanlışlıkla da olsa, su birikmemeli..Yerlerini de çok fazla değiştirmeyin..
B vitaminlerinin toprakta küf yaptığını hiç görmedim.Orkide yalnız çiçek açmakla kalmıyor,yaprakları da sağlıklı oluyor gördüğüm kadarıyla..B komplex vitaminlerini mutlaka deneyin, orkidelerinizin çiçeksiz kalmadığını göreceksiniz...
Bir de forumda, sularken yapraklarına su değdirmeyin denmiş; ama benim tecrübem yaprakların tam çıkış yerine azıcık su koyduğunuzda zaten o suyu hemen çekiyor ve bunu sürekli diyelim ki gün aşırı veya hergün çok az miktarda su ile yaptığınızda, bu orkide hemen orta kısmından çok kısa sürede yeni bir yaprak vererek ,bu yaprakların göbek kısmına az su koymanıza-bir nevi yapraklarının göbeğine banyo yaptırmanıza- güzel bir şekilde cevap veriyor.Orkidenin de ne kadar çok yaprağı olursa o kadar çok çiçek açıyor.Bu;yaprakların çıkış yerinin ortasına su koyma uygulamasını hangi orkidede yaptıysam hemen hepsi yeni yavru yaprak vererek cevap verdi.Yaprak çıkış yerlerinin ortasına enjektörle veya tatlı kaşığıyla azıcık su koymanız hoşlarına gidiyor, hemen yeni yaprak oluşumunu sağlıyor bu ...
Bu uygulamaları ;muayenehanem başka bir adresteyken ,yani başka bir su şebekesinden su alırken de yaptım.Yeni muayenhanede de..Hepsinde aynı sonuç...; B vitamini sonrası hepsi -su şebekesinden, yani muhtemel azot ve nitrat sızıntısından bağımsız olarak -sağlıklarına kavuşup kısa sürede çiçek açıyorlar.
Önceden orkidelere fosfor da vermiştim çiçek açmaları için.(MAP)-Mono Amonyum Phosfatı toprağına tuz gibi ekmiştim.Bunu sevmiyorlar.Bu yüzden 2-3 orkideyi kaybettim.
Çiçek açmaları fosforla alakasız.Magnesium Sülfat(Epsom Salt-İngiliz Tuzu) denedim.Gene, bu kadar başarılı değil.Ama orkidenin çiçek açma sırrı ; her sulamadan önce onlara B komplex vitamin vermekten geçiyor.Tabletin toprakta kalması hiç bir sıkıntı oluşturmuyor.Ayrıca bir mikrop öldürücü veya başka bir uygulama yapmıyorum.
Diğer çiçekler için de kemdimce bulduğum ve garantili çiçek açtırma yöntemleri var.Onları da sırası geldikçe ilgili forumlara yazarım inşaallah..
Güzel çiçekli orkidelerinizle, güzel geçireceğiniz günler dilerim..
|