View Single Post
Eski 29-02-2016, 16:08   #8
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Kaplamanın tohum ekildikten sonra çimlenene ve çimlendikten sonra biraz boy atıp büyüyene kadar fide üstünde yaptığı işi, bazı önlemleri alarak (toprağın neminin kontrolü, fidelerin bulunduğu ortamın sıcaklık kontrolü gibi) yetiştirici de yapabilir.

Tohum saflığı ve ıslahı gibi diğer konuları da kapsayan bir kurallar bütünü içinde, kaplama da tarım kalitesini arttıran bir uygulama ve endüstriyel bir "olmazsa olmaz" olarak sunuluyor ama tarımın kalitesini arttıran/standardı yükselten konular (bence) bunlar değil. Merak ettiğim bir başka konu, sertifikalı tohum satan firmaların yetiştirdikleri (ya da sözleşmeli oldukları çiftçilere) yetiştirttikleri tohumluk bitkilere ne gibi fungisitler ve pestisitler uyguladıkları.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olmez Mesajı Göster
Sn. birnefestoprak üreticinin Thiram için "Tohumun hastalık direncini arttırıyor" açıklaması uygun açıklama değil. Bu şekilde açıklanınca sanki o tohumdan çıkan bitkinin hastalık direnci yüksek oluyormuş gibi anlaşılıyor. Bence bilinçli olarak yapılan bir açıklama. Thiram bir fungusittir ve tohumdaki kullanım amacı tamamen bu yönde. Tohumun paketleme, piyasaya sürüm, müşterinin satın alması, paketi açması, tohumu ekmesi, tohumun çimlenmesi, kalan tohumun saklanması aşamalarında mantarlaşma yaşamaması için kullanılan bir fungusit. Yoksa tohum büyüyüp bitki olduğunda o Thiram halen bitkiyi korumaya devam etmiyor. Bence uygun açıklamaları "Tohumun üretimhaneden çıkıp çimlenene kadar geçen süreçte mantarlaşmaması için" şeklinde olmalıydı.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön