View Single Post
Eski 22-02-2016, 11:55   #72
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sütten yapmayı denedim.
Marketlerde mayası satılır.
Tuzsuz peynir elde etmek için. 18 yıldır tansyon hastasıyım.
Gayet de başarılı oldum. Tuzsuz peynir maalesef kısa ömürlü, o yüzden hemen tüketmek lazım.
Ayrıca çok süten az peynir üretilebiiyor. Pahalı.
Ucuz peynirin maaliyetini nasıl düşürdüklerini düşünüp duruyorum.
Sahtedir veya yağı alımış sütten mamüldür diyorum.
Yoğurttan peynir olmaz.
Sn TCM sütün toptan fiyatı konusunda haklı. Mandıralar sütü toptan olarak galvenizli depolarla alıyorlar. Muhtemel olarak 10 kğ sütten 1 kğ peynir çıkıyor. Tabi bu süt içerisinde bulunan kuru madde oranına göre değişiyor. Manda, koyun, keçi sütünde kuru madde oranı daha yüksek olduğu için biraz daha fazla peynir elde edildiğini düşünüyorum. Onları da bulmak zor. Bulsanız bile fiyatları çok yüksek. Burada kaymağı alınmış manda sütünün kilo fiyatı 5 tl.

Bu arada sizin söylediğiniz gibi ucuz peynirlerde yağı (krema ) olarak alınıyor. Onu tereyağı yaparak satıyorlar.

Peyniri çiğ sütten hemen yapıyorlarmış. Pişmiş sütten peynir olmuyormuş şeklinde duydum. Hatta eşim bir defa pişmiş sütten yapmaya çalıştı. Ancak nedense başarılı olamadı. Mandıralarda pastörize işlemi yaptıkları için muhtemel olarak sütü tam olarak kaynatmıyorlar.

Siz peyniri nasıl yaptığınızla ilgili bilgi verebilirseniz faydalı olur. Ben burusella nedeni ile mecburen taze peynir almayıp salamura ve beklemiş peynir almak durumunda kalıyorum.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön