View Single Post
Eski 21-02-2016, 16:53   #171
dusunenadam
Ağaç Dostu
 
dusunenadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 490
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Teşekkürler Sayın düşünenadam,

Seramik kursu açmak kolay değil büyük bir atölye ve fırın lazım. Yapılan çalışmalar büyüklüğüne ve kalınlığına göre en az 2-4 hafta o atölyede kalıp kurumalı ki taşırken hasar görmesinler.
En büyük problem ise fırın. Fırın kiralamaya çok gönüllü olmuyorlar, yıl içinde yaptıklarımı rica minnet 300 km uzakta bir fırına pişirtiyorum ama daha sık olsa izin vermezler.

Bu konuda internette ve youtube da çok bilgi var ben de okuyup seyrederek öğrendiklerimi deniyorum. Bu işi öğrenmenin en kolay ve ucuz yolu belediyelerin açtığı seramik kurslarına katılmak, fırınları da olduğundan yapılan çalışmaları pişirmek sorun olmuyor.

Çevrenizde belediyenin kursu yoksa öncelikle pişirteceğiniz bir fırın arayışına girmek lazım. Parça başı iş kabul eden fırınlar da bulunabiliyormuş. Fırın işini halledebilirseniz önce internetten ücretsiz indirebileceğiniz aşağıdaki kitaplarla başlayıp temel bilgileri edinmenizi öneririm, aklınıza takılanları sorabilirsiniz elimden geldiğince açıklamaya çalışırım. Gerisi denemeyle ve youtubedan videoları seyrederek geliştirilebiliyor.

Şöminede fırınlamayı denedim ama ancak 600-700 dereceye çıkabildim, ev içi kullanıma uygun olsa da dışarıda ısı farkları ve dona dayanması için 1100 derecenin altı yeterli olmuyor.
Sagol / Seramik saksı çalışmalarım
Daha yüksek ısılara çıkabilmek için bahçede ateş tuğlalarından bir fırın yapılabilir(1-2 gün duman çıkacak komşulardan biraz uzakta olmalı). Bununla ilgili internette ve youtube de bilgiler var ama denemedim, zamanla fırsat bulursam bahçede küçük bir fırıncık yaparım belki.

Temel bilgiler için aşağıdaki linkten Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı kurs dökümanlarını okumakla işe başlayabilirsiniz.

http://ismek.ibb.gov.tr/branslar.aspx?branscode=937

bu sayfada program modülleri başlığı altında 7 bölüm var herbiri için kitapçıklar var onları okumakla başlayabilirsiniz.

Saksı yapmak için 3 başlık daha öne çıkıyor okumaya o bölümlerden başlayabilirsiniz.
http://ismek.ibb.gov.tr/ismek-el-san...ka_yontemi.pdf

http://ismek.ibb.gov.tr/ismek-el-san...uk_yontemi.pdf

http://ismek.ibb.gov.tr/ismek-el-san...ve_pisirim.pdf

Kolay gelsin.....
Sayın Hocam, çok çok faydalı oldu. Teşekkür ederim.
İyi çalışmalar dilerim.
Seramik kursu şakaydı

dusunenadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön