View Single Post
Eski 21-02-2016, 10:09   #74
satranc
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-04-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 35
Ben de kendi tecrübelerimi aktarmak istiyorum 6 katlı 24 daireli bir apartmanı 140 metre derinliğinde U şeklinde 4 kara ısı pompası ile ısıtabilirsiniz. Ancak 140 metrelik U şeklinde 4 kuyu kazmanın maliyeti, projedeki toplam maliyetin %70 i oranındadır. Son 10 yılda kuyu kazma teknolojisi gelişti, ancak maliyet aynı kaldı.
Dikey Kara ısı pompalarını yaygınlaşmamasının temel sebebi yüksek kuyu kazma maliyeti.
Olası çözüm toprağın 30 metre altında bir su depo yapılması yazın güneş panelerinden geçen glikol vasıtasıyla bu suyun ısıtılması, daha sonra kışın bu suyun su ısı pompaları sayesinde ısıtma için kullanılması. Toprak iyi bir ısı yalıtkanıdır. 30 günde depolanan ısıyı ancak 1 metre iletebilir. Kanada'da Drake Landing Solar Community böyle bir proje uygulanıyor. Buradaki binalar 2 katlı.
Ancak 10-14 katlı binalara için bu projenin yapılıp yapılamayacağı şu an tam bilinmiyor. Bunun için pratikte uygulama yapılması gerekiyor. Benim İstanbulda oturdugum bölgede yeraltında bir tuz katmanı tabakası var. Daha kısa bir kara ısı pompası kullanılarak yeraltı su deposu sayesinde daha verimli ıstma yapılabilir. Tuz da iyi bir ısı depolayacısıdır.
Tübitakın , kalkınma ajansının bu konuya destek vererek uıygulamalı araştırma yapılması gerekiyor.

satranc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön