View Single Post
Eski 16-02-2016, 16:05   #11
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bu konudan sanırım Sn Taşlıbahçe de daha önce bahsetmişti. Daha önce aldıkları tohumları çoğaltıp burda dağıtan çoğu üye, o tohumun etkinlikte sirkülasyona ilk kimin tarafından sokulduğunu veya tohumu bir önceki yılda kimin dağıttığını belirtmiyor.

Eğer sonraki yıllarda tohum saflığını etkileyecek herhangi bir sorun olduysa, bunun ne zaman gerçekleştiğini bilebilmeliyiz ki, o yıldan önceki tohum kaynaklarına geri dönebilelim. Aksi durumda sorunlu tohum çok sayıda başka üyeye dağılacak ve aynı sorun bu sefer katlanarak büyüyecek. Bu yüzden, tohum dağıtımı sırasında mümkünse ilk kaynağın, en azından geride kalan iki sene içindeki kaynak hiyerarşisinin belirtilmesi çok yararlı olurdu. Bu, aslında Türkiye'de tasnif ve arşiv sorunlarının temelini oluşturan bir konu. Sözel kaynaklar, anekdotlar var ama yazılı kaynak çok az.

Bahsettiğim konuya C üyesinin kataloğundan örnek vereyim:

Ayaş Domatesi

Tohumun etkinlik kapsamındaki kaynağı: Tohumu A, B'den 2014 etkinliğinde almış, tohum bana 2015 etkinliğinde A tarafından gönderildi. Tohumu etkinlikte ilk kez 2013 etkinliğinde D dağıtmış.


Düzenleyen birnefestoprak : 16-02-2016 saat 16:45
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön