View Single Post
Eski 13-02-2016, 22:36   #124
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,126
Orkide tohumu satıcıları...

Merhaba arkadaşlar,
Orkide tohumları toz tohumlar sınıfında yer alır, besin maddesi içermezler. Literatür verilerine göre, denizden 2000metre yükseklikte yapılan hava örneklemelerinde orkide tohumlarına rastlanmıştır. Orkide tohumları genellikle kısa ömürlüdür. Düşük nem ve sıcaklıkta saklandıkları takdirde göreceli olarak uzun süre saklanabilmektedirler. Orkide tohumu satan, bildiğim üç adet kaynak var:
1. Kumpol Panyawechmanit, Taylandlı orkide tohumu satıcısı. Ebay’da satış yaptığı bir site var. Orchid seed items in KP Orchids and Plants store on eBay! Güvenilirdir, eğer tohumlar yeni hasad edilmişse büyük oranda çimlenirler. Daha önce buradan tohum almıştım (Dendrobium nobil, D. helix, D. broomfieldii, D. trigonopus, Rhynchostylis gigantea Plai). Satıcıyla kumpol2004(at)yahoo.com e-posta adresiyle İngilizce yazışabilirsiniz. Tohumlar, bir mektup zarfı içerisinde geliyor.
2. Orchid Seed Bank Project (OSP). OSP Orkide tohum bankası projesi, projenin başındaki kişi Aaron Hicks ( ahicks51(at)cox.net ). Site, Paypal üzerinden satış yapıyor.Tohum listesi: Order your seeds here! Pek çok doğal orkide türünün tohumlarının satışını yapıyor, aynı zamanda kitap ve malzeme satışı da yapıyor. Doktora tezimde kullandığım tohumların bir kısmını buradan temin etmiştim. Projenin bulunduğu yer Chandler-ARIZONA Amerika Birleşik Devletleri, oldukça kuru bir bölge olması nedeniyle orkide tohumlarının buzdolabında saklanması için uygun bir yer. Şu sıralarda proje yavaşlamış gibi görünüyor. Aaron Hicks’e e-posta gönderip yeni tohum listesini isteyebilirsiniz. Şu türler uluslar arası nesli tehlikede olan türler sözleşmesi (CITES) kapsamında koruma altında oldukları için Amerika dışına gönderilmiyor: Aerangis ellisi, Dendrobium cruentum, Laelia jongheana, Laelia lobata, bütün Paphiopedilum türleri, Peristeria elata, bütün Phragmipedium türleri, Renanthera imschootiana. Tohumlar, küçük bir kutu içerisinde gönderiliyor.
3. Species Orchids from Burleigh Park Orchids Avustralya’da bulunan bir orkide üreticisine ait web sitesi. Ian ve Pat Walters tarafından işletiliyor. Tohum ve doku kültüründe tüp içerisinde mikro bitki (PLB) satışı yapıyorlar. 1-2 tüp alınacaksa sorun çıkmıyor, ama bitki sayısı fazla olunca Ankara’dan, Bakanlıktan izin almanız gerekiyor. Doktora eğitimim sırasında 2004 yılında, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan izin alıp plastik deney tüpü (flask) içerisinde orkide bitkileri getirtmiştim. Prosedür, büyük olasılıkla değiştiği için burada açıklamanın anlamı yok. ianbpon(at)speciesorchids.com adresine e-posta gönderip güncel tohum listesini isteyebilirsiniz. Tohumlar, mektup zarfı içerisinde **** kabarcıklı zarf içerisinde gönderiliyor. Adi posta yoluyla ve Western Union üzerinden para transferi yapmıştım.
E-posta gönderecekseniz, yukarıda verilen adreslerdeki (at) ile @ değiştirmeniz gerekiyor.

Güncelleme......10.12.2022

Kumpol Panyawechmanit, Covid-19 nedeniyle artık hayatta değil.

Orchid Seed Bank Project (OSP), iki sene önce kapandı.

Burleigh Park Orchids, çalışıyor, tohum ve fide satışları var ama, Avustralya Posta İdaresi, aldığınız bitkileri ve tohumları teslim etmiyor. Ödediğiniz parayla kalıyorsunuz.


Düzenleyen Doku_Kültürcü : 09-12-2022 saat 22:33 Neden: Güncelleme...
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön