View Single Post
Eski 10-02-2016, 19:32   #391
dongyul
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Forumda ay takvimiyle ilgili bir başlık vardı sanıyorum. Ama şu an hayatta ona dikkat etmek aklıma gelmezdi...

Bir de kış sebzelerine hiç özenmezdim, sayenizde şu an her yere lahana, brokoli falan ekmek istiyorum. Bu sene olmaz tabii ama gelecek kış için sebze bahçeme yön verdiniz diyebilirim.

Ben sebzeler ve de özellikle tohumdan yetiştirme konularında çok acemiyim. Onun için bu sene çoğunlukla hazır fide ile başlama niyetindeyim. Bir tek elimde geçen sene pazardan aldığım hayatta yediğim en güzel domates olan domateslerden aldığım tohumlar var. Türünü ve de hibrit olup olmadığını bilmiyorum ama o kadar güzeldi ki deneyip görmem şart. Domatesi tohumdan yetiştirme ile ilgili püf noktalarınız varsa paylaşırsanız sevinirim.
Sayın Gilan; Ben çoğunlukla her şeyi tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum bu sayede onlarla bir bütün olduğumu hissediyorum...

Mesela ben tohum çimlendirme de bir kaç taktik kullanıyorum.

- Biber tohumlarını ne tür biber olsa da aspirinli su ile nemlendirilmiş pamuk içinde bekletiyorum normalde biber tohumları çok nazlı ve çimlenmesi zordur. Aspirinde bulunan asetilsalisilik asit tohumların daha hızlı çimlenmesini sağlıyor... Bununla ilgili çalışmalar makalelerde var doğruluğu kesinleşti. Mesela salatalık ve kabak tohumları aspirinli su uyguladığımda çimlenmediğini gözlemledim ayrıca turpgiller ve lahanagillerde aspirinli suda mükemmel çimlendi. Kesinlikle her şeyi deneme yanılma yöntemleriyle öğreniyoruz...

-Domates tohumlarına gelince ben domates tohumlarını ısırgan suyu ile nemlendirilmiş pamukta çimlendiriyorum. Eğer imkanınız varsa deneyin görün mükemmel çimlenme gözlemleyeceksiniz. Bu yöntemi buradaki Bulgaristan göçmenlerinden öğrendim.

-Domatesler 5-6 cm olduklarında elinizle kafalarına kırmadan zedelemeden vurmanızı tavsiye ederim çünkü siz her gün vurduğunuzda domates her gün sitokin hormonunu ekstra salgılayacak ve kökleri süper gelişmiş, gövdesi kalın domates bireyleriniz olacaktır. (Uzak doğuda neden çoçukları başlarını okşayarak sevmezler )

-Bu taktiklerin yanında çimlendirme için ışık ve sıcaklık çok önemli bunları da sağlarsınız sağlıklı fideler elde edeceksiniz.


Bu arada bir kaç gün içinde kesinleşecek ama (hiç istememe rağmen) 27 şubatta Los Angeles'daki Biophysical Society 60th Annual Meeting katılma gibi bir planım var... Eğer gelirsem San Diego, San Francisco, San Jose gibi şehirleride seyahat etme gibi bir şansım var. İstediğiniz tohum varsa getiririm söylemeniz yeterli ^_^

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön