View Single Post
Eski 19-08-2007, 11:00   #13
Kemal Kabcık
Ağaç Dostu
 
Kemal Kabcık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 4,518
Araştirmalarimin Sonucu Olarak; Saksida Her şey Olacak Gibi!..

Ben, kısa bir süre önce, saksıda marul yetiştirebilir miyim, diye düşünmeye başlamıştım. Saksı olarak, 5 litrelik su şişelerini kullanmayı düşünüyordum. Ama, düşündüğüm verimi alabilir miyim, diye de düşündüm. Bu düşünce ile harekete geçtim ve mevsim şartlarına uyum sağlayabilecek marul tohumu tercihi için, ziraatçıdan tohum almayı gerekli buldum.

Marul tohumunu alınca; 5 litrelik su şişesine 15-20 cm.’lik torf koydum ve marul tohumunu olabildiğince seyrek atmaya da dikkat ederek, marul tohumlarını su şişesine serpiştirdim.

Kendi-kendime; marul yetiştirme uzmanı olmaya çabalıyordum ve marul’un istediği uygun şartları bilemiyordum. Marul tohumunu güneşte çimlenmeye almıştım ve Antalya’nın sıcağında, marul tohumları çimlenemiyordu. Daha sonra, annemin yardımıyla, yani annemin tavsiyesi üzerine, ektiğim marul tohumlarını gölgeye aldım ve marul tohumları 1-2 gün içinde çimlendi.

Benim tavsiyem; sıcak bölgelerde marul tohumu gölgede çimlenmeye alınmalı ve tohum çimlenince, marul tohumu serpilmiş su şişesini güneşe çıkarmayı da unutmamalı.

Ben, en az torf kullanımı ile, marul yetiştiriciliğinin nasıl olması gerektiği üzerine de düşünen bir insanım. Bu sebeple; henüz 3 yapraklı marul fidesini, 1,5 litrelik su şişesine diktim. Aynı zamanda, 3 yapraklı, küçücük marul fidesini, 5 litrelik su şişesine de diktim. Gözlemleyebildiğim kadarıyla; erken dikime aldığım marul fideleri, normal olanından, yani, fidelik olarak ektiğim tohumlar kadar gelişim göstermedi. Yani, sanırım, erken şaşırtma, marul yetiştiriciliği için zaman kaybı olsa gerek.

Ben, torf kullanarak; hıyar yetiştiriciliği üzerine de araştırma yapmaktayım. 5 litrelik su şişesine, 20-25 cm’lik torf koydum ve hıyar tohumunu ektim. Kullandığım tohum, pahalı tohumdu ve şimdi yerden bir metre yüksekliğe ulaştı ve her gövde ile yaprak arasında, 1’den fazla hıyar kendini göstermeye başladı. Hıyar’ı fazla sulayıp azdırmak istemediğimden, nasıl bir sulama yapmam gerektiği konusunda da düşünüp duruyorum.

Ben, semizotu yetiştiriciliği ile uğraşan bir insanım. Semizotu tohumunu, 5 litrelik su şişesine ektim. Bir gün içinde çimlendi; 20-25 gün içinde de, yemelik oldu ve hasat edip, semizotu mutfağımıza girdi. Semizotunu; 1,5 litrelik su şişesi içerisine de ekmiştim, semizotu, 10 cm’lik torf ile gelişim gösteremedi.

Tüm sebzeleri 5 litrelik su şişesinde yetiştirmek için araştırmalarım çok yönlü; saksıda ıspanak, saksıda karnabahar, saksıda soğan, saksıda tere, saksıda maydanoz, saksıda havuç, saksıda kıvırcık marul, saksıda domates, saksıda biber, saksıda dereotu, saksıda bakla, saksıda fındık turp, saksıda antepturpu, saksıda roka, saksıda mısır, saksıda fasulye, saksıda bamya; araştırmacılığını yapmaya çalıştığım sebze türleridir.

Sevgili arkadaşlar; yapmaya çabaladığım araştırmaların sonucunu sizlerle paylaşmak isterim. Umarım; paylaşımlarımla sizlere rahatsızlık vermemişimdir.

SAYGILARTIMLA…

Kemal Kabcık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön