View Single Post
Eski 09-02-2016, 17:55   #11
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Topan patlican olarak gecen, aralarinda ufak da olsa farklar bulunan cesitli kultivarlar var Turkiye'de. Ornegin Topan patlicanin dilimli ve dilimsiz olan iki ayri cesidi var (dilimli olan daha yaygindir). Adana'da (ve guneyde) da Topak adi verilen, renk olarak daha acik ve parlak bir mor renge ve daha iri meyvelere sahip bol cekirdekli bir cesit bulunmakta.

Sulamadaki duzensizlikler meyvelerde acimaya yol acabiliyor. Dediginiz gibi meyve buyuklugunu de dusurebilir. Bana gore toprak, parmaginizi soktugunuzda rahatca girip ilerleyecek bir yumusakliga ulasacak seviyeye kadar sulanmamali. Sulama sonrasinda, parmaginizin ilk bogumuna kadar hatiri sayili bir nem varsa bence yeterlidir (bu konu topragin su tutma kapasitesiyle de ilgili). Uzun sureli sulama yerine, her seferinde yeterli toprak nemini saglayacak, duzenli araliklarla gerceklestirilecek sulama daha iyi olur.

Bir de eger cok sularsaniz, bitki kokleri toprak icinde daha derine inmeyecek, suyun var oldugunu bildigi yuzeye yakin kesimde kalacaktir ki bu da bitki gelisimini olumsuz yonde etkileyen bir nedendir.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön