BORDO BULAMACININ HAZIRLANMASI
Bordo bulamacının dozu kullanılacağı zamana göre değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları % 1 ve % 2’liktir.
%1’LİK BORDO BULAMACI HAZIRLANIŞI
100 litre bordo bulamacı hazırlamak için gerekli olan madde ve malzemeler şunlardır:
Öncelikle 50 ve 100 litrelik olmak üzere iki ayrı varile ihtiyaç vardır. 50 litrelik varilde 1 kg. göztaşı eritilir. Bakır sülfat suda zor çözündüğü için 24 saat önce suya bırakılmalıdır. Şayet suda hemen çözünmesi istenirse toz haline gelinceye kadar öğütülmesi gerekmektedir. ½ kg. sönmemiş kireç başka bir yerde azar azar dökülen ılık suda eritilerek söndürülür. Daha sonra 100 litrelik diğer varile süzülerek aktarılır ve su ilâvesi ile 50 litreye tamamlanır. Daha önce hazırlanan 50 litrelik göztaşı eriyiği ise 100 litrelik varilde bulunan 50 litre kireçli su üzerine yavaşça dökülür ve devamlı olarak ağaç sopa yardımı ile karıştırılmak suretiyle çivit mavisi renginde bulamaç elde edilir. Böylece % 1’lik 100 litre ‘Bordo Bulamacı’ hazırlanmış olur.
100 Litrelik Bordo Bulamacı İçin, Göztaşı Ve Kireç Eriyiklerinin Hazırlanması
Bordo Bulamacının Hazırlanması
Bordo bulamacının hazırlanmasındaki son aşama ise hazırlanan göztaşı eriyiğinin kireç eriyiği üzerine dökülmesidir. Şayet kapta eksiklik görülürse normal su ilave edilerek 100 litreye Tamamlanır. Kireçli su kesinlikle göztaşı eriyiği üzerine dökülmemelidir.
Diğer Oranlarda hazırlanan bordo bulamacı aşağıdaki kaynakta var. Göz atabilirsiniz.
Kaynak :
Bordo Bulamacı – Vitamin Deposu Blog Sitesi