View Single Post
Eski 28-01-2016, 13:55   #1282
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Nitrik asit ile ön işlemli humik asit yapılma denemesini küçük bir miktar ile yaptım. Sonuç bilimsel araştırmalarda söylendiği gibi daha başarılı görünüyor. Leonardit olarak tescilinden yüksek humik asit oranlı ve toz halde bir malzeme kullanmıştım. Geriye hemen hemen hiç bir şey kalmadı, neredeyse tamamen çözündü.

Çözünürlüğün artıp daha fazla humik asit elde edilmesinin dışında bu yöntemde humik asitin niteliği de değişiyor. Bunu ölçme imkanım yok ancak yapılan bilimsel deneylerde böyle deniyor. Bunları daha sonra aktarırım.

Yaptığım denemede 10gr leonardit kullandım. 20ml %50'lik nitrik asiti 80ml su ile %10 konsantrasyona indirdim ve leonardit ile karıştırdım. Yaklaşık 1 saat karıştırmadan sonra bir filtre kağıdı ile nitrik asiti süzdüm ve filtre kağıdının üzerinde kalan leonarditi 3 gün boyunca kuruttum. Kurutma işleminin normalde 105 derecedeki fırında yapılması gerekiyor ama böyle bir imkanım yok (büyük miktarda yaparken bahçe fırınını kullanmayı düşünebilirim).

Kurutmadan sonra 100ml sıcak suda 2,8 gr potasyum hidroksiti (0,5 Mol) çözüp (saniyede çözünüyor) kurutulmuş leonarditi içine boşalttım. 1 saatlik karıştırma sonucunda maksimum ölçüde çözündü.

Nitrik asit kuvvetli bir asit. Çok dikkatli olunması gerekiyor. Eldivensiz, gözlüksüz asla çalışılmamalı. Üstünüze teninize hiç bir şekilde değmemeli. Hiç bir metal ile temas etmemeli. Sadece cam ve asite dayanıklı plastik ile temas etmeli. Alkali malzeme ile de hiç bir şekilde temas etmemeli. Asit banyosundan süzülen nitrik asit tekrar plastik bir kaba alınmalı ve atılmamalı. Asitten süzülen leonardit kurutulurken ev içine konulmamalı, buharlaşırken çıkan koku çok sert.

Kurutulmuş leonarditin KOH çözeltisinde eritilmesi işlemi iç mekanda yapılmamalı. Malzemede eser miktarda da olsa hala nitrik asit bulunması sebebiyle bir süre gaz çıkıyor ve bu gaz asla solunmamalı. Asitte yıkanmış leonardit iyice kurumadan KOH çözeltisine eklenmemeli.

Nitrik asit için yaptığım uyarıların hepsini potasyum hidroksit (KOH) için de yapmak isterim. Bu malzeme de çok kuvvetli bir baz'dır ve benzeri şekilde hiç bir yerinize değmemelidir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön