İlk yaz
1. Bir gözden çıkan birden fazla dal varsa sadece birini bırakın, diğerlerini koparın.
2. Aşı yerinin altından çıkan dalları budayın.
3. Ağacın yeni oluşan dallarının dağılımına bakın. 3 ya da 4 eşit aralıklarla dağılmış ana dal seçmeye çalışın. Gerekirse bu dalların üzerinden yeni bir uç alma yapabilirsiniz.
4. Ağacın gelecekte alacağı şekli düşünerek ana dallarınızı saptayıp diğerlerini budayın. Birbirine fazla yakın dallardan birini budayın. 45 derecelik açıyla büyüyen dallar en idealdir, meyve verecek kadar yatık, ağırlığı destekleyecek kadar da dik bir açıda büyürler. Eğer fazla dik gelişen bir dalı tutacaksanız ağırlık bağlayarak eğilmesini sağlayabilirsiniz.
5. Yeni gelişen dalları büyümesini istediğiniz tarafa bakan bir gözün üzerinden (açık merkezi korumak için tercihen dışa bakan bir gözün üzerinden) en az yarısından budayın. Kayısı ve erik gibi hızlı büyüyen fidanlar için dalların üçte ikisini budamanız gerekir.
Elma fidanının yaz başı budanması:
Dalların yarısı kesiliyor.
Şeftali fidanının yaz başı budanması:
Dalların üçte ikisi kesiliyor.
Yaz sonu
Fidanı değerlendirin, budanması gerektiğini düşünürseniz budayın.