View Single Post
Eski 15-01-2016, 05:16   #8
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Küçük bir meyve ağacı yetiştir - 2

Yarı bodur ve tam bodur meyve ağaçları

Yarı bodur demek aslında sadece normalinden daha bodur anlamına gelir. Bir ağacın normal boyu 10 metre ise yarı bodur versiyonu 7-8 metre olabilir, dolayısıyla yarı bodur ağaçlar da bodur tutulmak için budamaya ihtiyaç duyarlar. Tam bodurlar ise tam bodur anaca aşılanırlar. Bir de aşısız genetik olarak üretilen ultra bodur ağaçlar vardır. Boyları çok uzamaz ama ağaç tamamen boyu esas alınarak üretildiği için meyve lezzeti ve ağacın dayanıklılığı konuları ikinci plana atılmıştır. Kök sistemleri iyi gelişmez. Anaç türlerin asıl özelliği kuvvetli ve canlı türler olmasıdır, bu sayede ağacı dayanıklı hale getirir ve meyve kalitesini arttırırlar. Boyu 2 metreyi geçmemek üzere seçilmiş bir anaç doğası gereği ağacı sağlıklı ve dik tutamaz.

Bir meyve ağacını bodur tutmak için en iyi yol düzenli budamadır. Böylelikle istediğiniz türü alıp budayarak istediğiniz boyda tutabilirsiniz. Ev bahçeleri için ideal sayılabilecek meyve ağacı boyu yerde dururken yetişebileceğiniz bir boydur, bu da yaklaşık 1.80 m’dir. Yalnız herkesin farklı nedenlerle tercih edeceği ağaç boyu farklı olabilir. Burada anlatılmak istenen, meyve ağacının boyuna budama sayesinde yetiştiricisi karar vermelidir, ağacın anacı değil.

Dave Wilson fidanlığında bodurlaştırma budaması ile bir ağacın boyunun ne kadar küçük tutulabileceğini denemek adına test için 1.20 m boyunda tutulan Santa Rosa eriği her yıl 250 adet erik veriyor.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön