View Single Post
Eski 15-01-2016, 04:33   #2
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Budama

İlk sene:
Dikim anında çıplak köklü fidanı diz hizasından (40-60cm) budayın. Böylece alttan dallanmayı teşvik edin.
Bahar sonu - yaz başında yeni büyüyen dalları en az yarıya kadar kesin.
Yaz sonunda müteakip büyümeyi yarıya kadar kesin.
(Kış mevsiminde ağacın enerjisi köklerde depolanmışken yapılan budama baharda coşkulu bir büyümeye sebep olur. Oysa yazın, ağacın enerjisi dallarındayken yapılan budama ağacın enerjisini azaltarak bodurlaşmasını sağlar.)

Eğer tüplü fidan alıyorsanız alttan dallanmış bir fidan almaya özen gösterin. Yeni uzayan dalları bir kez yaz başında bir kez de yaz sonunda yarıya kadar kesin.

Bir çukura 45-60 cm mesafe ile 2, 3 ya da 4 fidanı bir arada dikebilirsiniz. Ağaçları aynı boyda tutmaya çalışın, daha hızlı büyüyen türleri gerektikçe budayın.


Name:  boc2.jpg
Views: 40252
Size:  17.5 KB


Drenaj kötü ise 1 metrekarelik bir alanın çevresini çevirip toprak seviyesini yükseltin ve buraya dikim yapın. Böylece kökler suyun içinde kalmaz.


Name:  raised_bed_redwood-raised-bed-5_0.jpg
Views: 40061
Size:  17.8 KB


Dikimden sonra yüzeye en az 10 cm kalınlığında ve 1.2 m yarıçapında malç uygulayın.


İkinci sene:
Yeni uzayan dalları bir kez yaz başında bir kez de yaz sonunda en az yarıya kadar kesin. Hızlı büyüyen türleri bahar, yaz başı ve yaz sonu olmak üzere 3 kere de budayabilirsiniz. Kırık ve hastalıklı dalları tamamen ortadan kaldırın. Tekli fidanları açık bir merkez oluşturacak şekilde budayın. Çoklu fidanlarda merkeze giden dalları kesip iç tarafın ışık almasını sağlayın.

Üçüncü sene:
Ağacınız için bir boy seçin ve o boyun üzerine çıkmasına izin vermeyin. Bir meyve ağacının boyu yetiştiricisinin kararına bağlıdır. Hızlı uzayan çok büyüyen dalları ya kısaltın ya ortadan kaldırın. Her yıl bahar sonu yaz başında yeni büyümeyi en az yarıya kadar kesin.

Meyve veren dallar her taraftan en az 15 cm’lik açıklığa ihtiyaç duyarlar. Aynı yöne uzayan ya da çok yakın olan dallar varsa birini kesin. Birbirini kesen dallardan birini ortadan kaldırın.

Kayısı ağaçları boy kontrolü için daha fazla budama gerektirebilir. Gerekirse yazın 2-3 kere budayın.


Name:  gardenclub.jpg
Views: 40792
Size:  56.5 KB

Name:  mike-tops.jpg
Views: 39717
Size:  17.8 KB


Düzenleyen gilan : 15-01-2016 saat 06:15
gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön