View Single Post
Eski 15-01-2016, 05:30   #1
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Küçük bahçeler için meyve fidanı yetiştirme teknikleri

Dave Wilson fidanlığı 1938’de Kaliforniya’da kurulmuş, Amerika’nın en büyük meyve fidanı üreticisi. 4000 dönüm toprak üzerinde üretim yapıyor, yılda 4 milyondan fazla fidan üretiyor. Bu fidanlığın geliştirdiği ve 35 yılı aşkın süredir uyguladığı bir yöntem var. Adına ”Ev bahçeleri için meyve fidanı yetiştirme kültürü” diyorlar.

Özetle şunu diyorlar:
Meyve fidanı yetiştiriciliği ticari üreticilerden öğrenildiği için ağaçların boyu uzun bırakılıyor ve ağaç aralıkları geniş tutuluyor. Ayrıca ticari üretici bütün meyvelerinin aynı zamanda olşunlaşmasını ister, böylece az seferde hasat edip toptan satabilir. Oysa ev bahçelerinde sıra aralarına traktör girmeyeceğine göre fidanlar arası geniş aralıklar bırakmak gerekmez. Meyve ağaçlarının boylarını daha kısa tutmak ise bakım işlemlerini kolaylaştırır. Ve de kısa zamanda çok fazla hasat yerine uzun zamana yayılmış azar azar hasat tercih edilir.

İşte bu nedenlerle şunları öneriyorlar:
  • Fidanı ilk dikimde çok sert bir şekilde budayarak ve de her sene yaz budaması ile en üst dalları bile yerden ulaşılabilecek bir boyda tutmak.
  • Bir çukura iki, üç ya da dört fidan dikerek normalde bir ağacın kaplayacağı alanda birden fazla çeşit yetiştirmek.
  • Fidan çeşitlerini seçerken olgunlaşma zamanlarına dikkat etmek; aynı anda olgunlaşanlar yerine peşpeşe olgunlaşacak türler seçerek meyve hasadını zamana yaymak.

Bir çukura dörtlü dikilmiş 10 yaşındaki kiraz ağaçları:

Name:  boc_multiplant_DWN_cherry.jpg
Views: 43744
Size:  45.9 KB


Kaynak:
Introduction to Home Fruit Growing | Dave Wilson Nursery

Videolar:
https://www.youtube.com/user/DaveWilsonTrees


Düzenleyen gilan : 18-01-2016 saat 06:19
gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön