Dün sabah Urla Kuşçular kırsalına mevsimin en lezzetli radikalarını
vb. toplamaya gittik. Malum bu otlar soğuk yedikçe daha bir lezzetleniyor ve acılıkları azalıyor. Yaklaşık 6 haneye yetecek kadar ot yaptıktan sonra( ot yapmak terimi bizim burada çeşitli otları toplamak anlamındadır) iki delice zeytin dibinde bir hazineye rastladık. Tilkimen tohumları hala bitkisi üzerinde olgunlaşmış bizi bekliyor. Eldivenleri takıp tohumların % 80 civarını topladık. Geriye kalanlar da kurda kuşa yem olsunlar artık. Bitki kendi dibine de epey tohum dökmüş.
Yabani kuşkonmaz ile kültür çeşidi kuşkonmazın tohumları arasında da bariz farklar var. Birincisi tohum iriliği. Yabani olanlar kültür çeşidine göre en az 3 kat daha iri. İkinci olarak kültür çeşidi tohum olgunlaştığında kırmızı renk alıyor, yabani olan ise kararıyor.
Tohumları kılıflarından çıkarmadan şubat ayı sonuna kadar dışarda tutup dormansiyi kırmak istiyoruz. Daha sonra az bir kısmını ekeceğiz. Keşke bu yılki tohum paylaşım etkinliğine yetişebilseydi. Ne yapalım artık seneye nasipse.
Tilkimenler(Muğla tarafı Tilkişen der) sanırım 1.5-2 aya kalmaz filiz verir. O zaman da gelip bu lezzetli otları toplamak her zamanki gibi çok keyifli olacak
))