View Single Post
Eski 07-01-2016, 17:00   #19
sallaso
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-05-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k0900 Mesajı Göster
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesinin çifçi köşesindeki biber tohumunun çimlendirmesiyle ilgili çalışması.

Biber tohumları 25-30 ºC de 8 gün içersinde çimlenirken, 15 ºC de 25 gün içersinde çimlenebilmektedir. Özellikle tohumlar direk olarak tarlaya ekildiklerinde toprak ve hava sıcaklıkları çok büyük oranda dalgalanma göstermesinden dolayı çimlenme ve tarla çıkışı olumsuz etkilenmektedir.

Biber yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilimizde tarlaya tohum ekiminin yapıldığı zamanlarda toprak sıcaklıkları 10-20 arasında gidip gelmekte ve bu da tohumların çıkışını ve sağlıklı bir bitki örtüsü oluşturmasını engellemektedir. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmada biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki performanslarını arttırmaya yönelik olarak tohumlar belli dozlarda aspirin ile muamele edilmişler ve sonrasında çimlenme ve çıkışlarına bakılmıştır.

Çalışmada May tohum firmasına ait "Demre" biber tohumları kullanılmış ve tohumlar %3 lük KNO3 içerisine ilave edilen 4 farklı dozda aspirin (9 g/L, 18 g/L, 90 g/L ve 180 g/L) içerisninde 25 ºC de 6 gün tutulmuşlar (Şekil 1) ve sonrasında 15 ºC de petri kaplarında çimlenmelerine (Şekil 2) ve toprakta çıkışlarına bakılmıştır.

Aspirin ile muamele edilmeyen kontrol tohumları %45 oranında çimlenme (Şekil 3) ve %40 (Şekil 4 ve 5) oranında toprak çıkış oranına sahip oldukları halde, 18g/L aspirin ile muamele edilen biber tohumları 15 ºC de hem en yüksek çimlenme değerine (%91, Şekil 3) hem de en yüksek çıkış oranına (%85, Şekil 4 ve 6) sahip olmuşlardır.

Bu sonuçlar, aspirin uygulamalarının biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki çimlenme ve tarla çıkışlarını olumlu olarak etkilediği ve bu amaçla kullanılabileceğini göstermiştir.

Konunun Resimli sayfa adresi : http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...e_aspirin.html
Bu Aspirin olayını deneyen oldu mu bilemiyorum, deneyen varsa paylaşırsa memnun olurum. Bu yazının Kaynak Linki sanırım artık çalışmıyor. Burada ki çözelti konsantrasyonları aşağıda ki Sardunyaderviş'in paylaştığı http://www.finegardening.com/how-to/...headaches.aspx
yazısındaki konsantrasyona göre çok geldi bana. Burada 18g/Litre ki bu 60 tablet (300mg) diğer yazı ise 100mg/litre gibi?

Tercümedeki konsantrasyon daha mantıklı görünüyor.

Tohumları çimlendirmeye bırakmadan mı bu Aspirinli suda bekletmeliyiz, yoksa bu suyu çimlendirmede sulama suyu olarak da kullanabiliriz acaba?

Ben sanki 100mg/L lik bir konsantrasyondaki suyu çimlendirme için sulama suyu olarak da kullanabiliriz diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

sallaso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön