View Single Post
Eski 02-01-2016, 11:10   #11
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Yeni Yılın Güzelleri

Domatesler mini perlit saksılarında hızla büyümekteler. Hala benim odamdalar. Güneş neredeyse oraya el üstünde taşıyorum. Artık iyice büyüdüler ve yerlerine dikme zamanı geldi. Ama henüz hiçbirşey hazır değil.

Bu kez minimum otomasyon kullanacağım, o çok dert değil, neredeyse toprakta yetişir gibi yetişecekler ama asıl sorun soğuk hava. Bu kış Denizli'deyim ve bu günlerde havalar ciddi soğuk. Her ne kadar polikarbon sera yaptıysam da ısıtma olmayınca içerisi dışarısı neredeyse bir. İki gecedir eksi 6 7.

Domatesleri geçen yaz kullandığım geniş kasalar içinde perlitte yetiştireceğim. 100 litrelik (diyorlar ama pek yok sanırım) çuvalı açmadan kasanın içine koyacağım. Çuvalın altını plastik köşe profili ile yapılmış 4 5 cmlik bir ızgara ile boş bırakacağım. Perlit yani kökler buradan hava alacaklar. Domatesleri çuval yüzyinde açacağım küçük deliklerin içinden dikeceğim. Bir kasada 6 domates olacak.

Isıtma için elektrikli battaniye düşünüyorum. En altta 5 cm kökpük levha. Onun üzerinde kasanın kapağı, delikli, akıntı sızıntı olursa aşağı gidecek. Onun üzerinde iki kat naylon torba içinde, katlanmış elektrikli battaniye. En üstte de içi perlit dolu kasa.

Kasa ısınacak mı, perlit ısınacak mı, köklere yetecek mi bilmiyorum. Şu an deniyorum. Kasa yarım saattir alttan ısınmakta. Tabi havanın ısınması yok denecek kadar az olacak. Gövde yapraklar dayanacak mı, o da ayrı konu.

Bir de denemek için perlite 15 20 baş arpacık soğan gömmüştüm, onlar da uç verdi, büyümeye başladılar. Onlar da üçüncü aşama domates besini ile besleniyorlar.

Eklenen Resimler
  
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön