View Single Post
Eski 16-08-2007, 15:25   #5
tourkana
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Ali hocam , müsaadenize sığınaraktan Waverley toplantısı başlığı altındaki iki iğneli çamlarla ilgili yazınızı bir de buraya aktarıyorum ki, bu başlık altında da konu ile ilgili bilgilere daha hızlı ve kolay ulaşılabilsin.Teşekkürler.

bu yazı Ali H.Ali 'nin Waverley Bonsai Grubu toplantılarından alıntı yapılarak aşağıya aktarılmıştır.
Alıntı:
Steve dun aksam, japon kara camlari[pinus thunbergii] hakkinda bilgiler verdi.
Konusmasina, camlardan bonsai yapacaklari uyararak basladi.
Camlarin budanmadan, kandillerin[camlarda, baharda gelismeye basliyan ve igne yapraklarin, daha bir birine yapisik durumdaki surgunlere, ingilizcede verilen isim candle=kandil] uclari alinmadan camlardan bonsainin yapilamamiyacagini vurguladi. Onun icin camlardan bonsai yapilacagi zaman, fidanin uzerindeki istenmiyen dallar budanmali ve agaca istenilen sekil verilmeli Bu arada agacin arka tarafindan secilecek bir dal alabiladigince buyumeye birakilir o dal kurbanlik daldir agacin govde kalinligi istenildigi kalinlikta olunca o dal budanir[buyumeye birakilan kurbanlik dal, buyuduk sonra, asagisinda kalan govdeyi de gelistirip kalinlastirir. Bu yontemi baska cins agaclara da uygulayabilirsiniz.]

Steve kandil uc koparmasini iki asamada yaptigini belirtti:
A/ Baharda igne yapraklar kandil uzerinde acilmadan, kandili yarisindan ve ya yaridan biraz fazlasini kopariyor [parmak uclari ile]. Ilerliyen gunlerde kandil uzerinde kalan igne yapraklar bir birinden ayrilip gelisiyor.

B/ Yazin ortalarina dogru daha once yari budanmis surgunler[ilk budandiginda kandildi] uzerinde 3-4 cift igne yaprak kalacak sekilde,[ Budanan yerin altinda igne yaprak yoksa surgun tomurcuk vermeyip olecektir] makasla tekrar budanir.
Kisa bir sure sonra budanan yerlerden, 3-4 tane tomurcuk belirir, Bu tomurcuklar kandil durumuna gelince iclerinden istenen iki tanesi secilir ve digerleri budanir. Agacin ust tarafindaki daha az gelismis kandiller birakilip fazla gelismisler budanirken, agacin alt tarafindaki dallarda tersi yapilip guclu kandiller birakilip zayiflar budanir ki bu da agacin dengeli buyumesini saglar.

Bu yontemi agaciniza surekli uygularsaniz agacinizin cok dalli ve toplu bir forumda olmasini sagliyacaksiniz.
Bu uygulama japon kara camlari icindir. Japon beyaz camina[Pinus parviflora] bu uygulamayi yaparsaniz ayni tepkiyi vermiyecegini .
Ne kadar kitap ne kadar yazi okusaniz, camlar uzerinde denemeler calismalar yapmadan camlarin nasil tepki verecegini kestiremezsiniz diyor steve.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön