View Single Post
Eski 26-12-2015, 09:19   #1
CNL
Yeni Üye
 
CNL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
Kuluçka makinesi (tohum çimlendirme makinesi olarak da kullanılabilir)

Arkadaşlar merhaba,
Siteye topraksız tarım ile ilgili bölüm içim kayıt olmuştum ve de neredeyse tüm yazıları, tartışmaları da okudum. Dedim bakayım diğer alt bölümlerde başka neler var acaba? Kanatlı hayvanlar bölümünü görünce de yapmak isteyen arkadaşlara fikir vermesi için bu başlığı açtım.
Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi konu kuluçka makinesi

Öncelikle bu işi yapacak arkadaşlara bazı tavsiyelerim olacak nacizane ;
1) Kullandığınız malzemeler olabildiğince kaliteli olsun (özellikle nem nozulu, ısıtıcı ve bunu kontrol eden devre)
2) İşçilikten kaçınmayın, aman neyse bu da böyle olsun demeyin kesinlikle illaki ilerleyen dönemde karşınıza sıkıntı olarak çıkacaktır ki benim başıma elektrik tesisatında geldi.
3) Olabildiğince sistemi otomasyona bağlayın
4) Malzeme seçerken dikkat edin fazladan malzeme alıp boşuna fazla para vermeyin fazladan para vereceğiniz malzeme yerine aldığınız malzemeleri daha kaliteli alabilirsiniz.
5) Makineyi yapıp bitirdiniz diyelim, kesinlikle en az bir hafta boş bir şekilde çalıştırın. Isı, nem ve havalandırmanın düzgün çalıştığından emin olun. Çünki bu işte olmazsa olmazdır bu dengeler.
6) Aldığınız yumurtaların kalitesine, kaç günlük olduklarına, büyüklük küçüklerine dikkat edin. Yumurtaların bir haftalık olması durumunda makinenizin nem oranı farklı, iki günlük olaması durumunda farklı çalıştıracaksınız çünkü.
7) İllaki ilk seferde yüksek bir başarı beklemeyin, hevesinizi kırmasın. Ne de olsa acemi olarak ilk defa yapıyorsunuz, eksiklikleriniz olabilir. Hatta her şeyi düzgün yapmışsınızdır ama aldığınız yumurtalar bayattır. Benim ilk verim oranım döllü yumurtalar için %38 :S
8) Mümkün mertebe forumlardan bol bol okuyun ki bu bence en önemli nokta. Ben ilk kuluçka makinesi yapayım dediğimde (çevremde böyle bir şey yapan kimse yok) babamda dahil işin mi yok al bir tane, ayarlayamazsın dedi ama sonradan kendisi bana şunu da koyalım bunu da koyalım diye yumurta getirmeye başlamıştı
9) Her söylenene çok fazla kulak asmayın, istikrarlı olun!
10) Ahşap malzeme kullanmanızı kesinlikle tavsiye tavsiye etmiyorum. Hem nem tutar hem de temizliği zor olur.
11) Bunu ben şuna yaptırırım eli yatkın bu işlere deyip kimseyi sıkıntıya sokmayın

Velhasıl sözü baya uzattım emir verir gibi kusurum oldu ise affola, diyebilirsiniz ki ne alaka tohum çimlendirme makinesi kardeşim hep kuluçka makinesi dedin durdun. Kuluçka makinesinin içindeki nem oranı yüksek ve de içi karanlık olduğu için, çok güzel tohum çimlendirme de de kullanabilirsiniz. Ben öyle yapıyorum ve de şimdiye kadar çimlenmeyen bir tohum olmadı

Şimdi de gelelim benim makineme;
Makine 3 sepetten oluşuyor, her sepet 33 yumurta alıyor. Çevirme, ısı, nem hepsi düzenli şekilde verilen ayarda yapıyor. Üstte de bahsettiğim gibi ısı, nem ve havalandırma bu işim püf noktası. O bölümü iyi yapacağınız ekipman, sizin daha sonra vebale girmenize engel olur. Sakat veya ölü çıkım için üzülmezsiniz.

Makinenin içerisinde olabildiğince denge şaşmaması için az açmanız lehinize olur ki yine geldik temel malzemenin kaliteli olmasına. Bu makineden döllü yumurta ayrımı yapıldıktan sonraki verim oranım %95 ile %98 arasında idi. Bence gayet tatmin edici bir sonuçtu.
Makinemin fotoğraflarını da aşağıda paylaşıyorum. Aklınıza takılan konuda yardımcı olmaya çalışırım. Makinemin içi kirli şu anda, en son tohum ektiğimde içine toprak dökülmüştü temizleyemedim henüz kusura bakmayın.
Herkese bol çıkım dilerim. Sağlıcakla kalın.

Eklenen Resimler
     
CNL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön