View Single Post
Eski 20-12-2015, 16:33   #3
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dervisbahar Mesajı Göster
merhaba
Bartın ilinde 78 dönümlük, öncesinde ekim dikim faaliyeti yapılmamış, ağırlıklı olarak defne ile kaplı araziye kapama ceviz bahçesi kurmak için çalışmalarımız başladı!

Tarım il Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede organik tarımın Bartın ili için uygun olmadığı, nemli bir iklime sahip Bartın da ceviz hastalıkları ile baş etmemin güç olduğu vurgulandı ve iyi tarıma yönelmem salık verildi.

Ben inatla organik tarım yapmak istiyorum, bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum teşekkürler.
Burada sorun organik olup olmaması değil. Temel sorun, Bartında ceviz ağaçları iyi gelişiyor mu, hangi çeşitler başarılı, bahçe kurmak istediğiniz arazi ceviz için uygun mu, toprak, güneş, toprak derinliği, taban suyu vb. gereksinimler organik veya değil ceviz için uygun mu?

Bunlar uygun ise neden olmasın. Zehirli fungusitler, insektisitler dışında başka bir şey okumamış, görmemiş tarım bürokratları, bunlarsız yaşanılamayacağını düşünen sözümona ceviz çiftçileri olabilir. Bu böyle diye dünyada olan bitene gözleri kapamak gerekmiyor. Organik ve doğal tarım yaklaşımı kimyasal, sentetik zehirli tarımdan tamamen farklıdır. Dolayısıyla öğrenecek, araştırılacak çok şeyiniz olur. Bu konuda dünya kadar araştırma, inceleme, saha deneyi ve bunlara ait raporlar var. Kör değneğini beller misali davranmak ve düşünmek yerine a'dan z'ye dünya ne yapmış, nasıl yapmış, hangi sorunlarla karşılaşmış, üstesinden nasıl gelmiş takip etmek ve açık olmak gerek. Bunları yapacaksanız gayet tabii başarılı olursunuz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön