View Single Post
Eski 16-08-2007, 09:12   #4
Ahmet Polili
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Boğaztepe-KKTC
Mesajlar: 59
Sevgili Buket Hanım,

Ülkemizde garantina önlemleri ciddi şekilde uygulanıyor. Özellikle filoksera hastalığının girmemesi için her türlü toprak ithali yasak. Gelen bitkilerin kökleri toprakta olması gerekiyorsa steril torf veya perlit içerisinde gelebilir.

Yüksek boylu hurmalar da topraksız olarak ithal edilmişti. İthal edilirken de ihraç eden ülkeden 'her türlü hastalık ve zararlıdan arıdır' belgesi istendi. Geçen sonbaharda bu böceğin varlığı saptandı. Sadece hurma,palmiye ve benzeri ağaçlarda etkili olabiliyor ve ağaçların kurumasına neden oluyolar.

Bu böcek yaşamının büyük evresini ağaç özsuyunu emerek geçirmektedir.
Mücadelesi için de çiftleşmek için uçuşa geçen böceklerin ağaçlarda gördüğün tuzaklarla yakalanması şeklinde olmaktadır.

Geçen yıl bu zararlı görüldükten sonra yeni ithal izni verilmedi, verilmiş olanlar da iptal edildi. Sulama suyu ile sistemik insektisit verilerek özsuyu emen böceklerin öldürülmesi için çalışmalar yapılıyor ve dünyadaki uygulamalar takip edilmeye çalışılıyor. Bu böceklerin ülkemizde ne kadar alanda yaygın olduğu çalışmaları da devam etmektedir.

selamlar

Ahmet Polili Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön