View Single Post
Eski 13-12-2015, 14:27   #398
Mehmet KÖKNAR
Yeni Üye
 
Mehmet KÖKNAR's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 19
Limon Ağacına besi takviyesi

Merhabalar ustalar..İyi Pazarlar..Sayenizde limon ağacı ile ilgili herşeyi burada öğrendim.Buradaki arkadaşlarımızın hiç üşenmeden tüm konuları tek tek okudum ağaçlarına çocukları gibi bakıyorlar yeri geldiği zaman üzülüyorlar. Burada bi aile oluşmuş.
Benim de bi sornum var ustalar aslında sorum olacak idi.
Ziraaat mühendisinden limon ağacım için gerekli besi mağzemelerini aldım.Nasıl uygulayacağımı tam emin değilim.İsterseniz limon ağacımın yaşadığı bazı sorunların geçmişini anlatayım.Limon ağacını ( yediveren ) 1 sene önce bi site görevlisinden almıştım.Yaklaşık 10 tane limon almışlar.Saksısı baya büyük arabayla zorla eve getirdim.İlk başta herşey güzeldi.Sonra şu pas lekesi denen böceklenmeden oldu. Ev yapımı ilaçlama yöntemlerini yaptım geçmedi.Babam da hastalıklı olan dallarını budadı.Yine de devam ediyordu.Bizde toprakdan geliyordur diye toprağını değiştirelim dedik.Ne görelim.Toprağı içden ortadan çatlamış, su döktüğümüzde zaman geçmeden aşağı dan çıkıyordu.( verimli toprak ile değiştirdik)İkinci olay ise Böceklerin Kaynağını bulmuştum.Saksın'ın kenar alt kısmında bi koza oluşturmuşlar oradan geliyorlardı.toprağını değiştiriken komple yıkadık.Ve babam kökü çürümüş diye ağacın ana kökünü altını kesti.Kesilmez dedim ama dinlemedi.Doğal olarak üstüne Ani budama ve toprak değişimi filan derken ağaç bize küstü.Bu olaylardan sonra Köklendirici ile sulamaya başladım 5 ay sonra ilk filizlenmesini verdi. Budama dan dolayı kesim yerlerini kapatmadığmızdan aşağıya doğru kurumaya başlamıştı. Kuru bölümlerini tekrardan 45 dercelik açı ile kestim.Kesim yerlerine mum damlattık dan sonra kuruması durdu.Limon ağacı'nın kuruma ve böceklenme olayını ortadan kalkmış gibiydi. Sadece biraz güçsüz filizlenme sırasında çok küçük yapraklar kararıp kuruyor.Yinede o filiz büyümeye devam ediyor.yaprak kaybı oluyor sadece. şuan sadece Güçlenip yeşillenmesini istiyorum.Gerekli mağzemelerimi aldım.
Bu arada suyu çok veriyormuşuz 2 günde bir.Hafta 1 olacakmış.

Gelelim konumuza Gerekli resimler aşağıdadır.
Ziraaat mühendisin dediklerini tam anlayamadım arkadaşlar kabaca anlatayım nerede yalnışsam düzeltin beni.

Mağzemelerin resimleri aşağıdadır;

1 kg beyaz işlenmiş gübre

5 kg torf çiçek toprağı

1 lt Sıvı gübre çözeltisi

Anlantıkları ; Saksının üzerinden 10 cm filan toprağının alınması,
Sonra yeni aldığım torf toprağın 1 kg kısmını alıp 1 veya 2 kaşık gübre ile eklenip harmanlanması.
Gübreli toprağı saksının üzerine dökülmesi. buraya kadar normal sanırım

Elimdeki sıvı gübre çözeltisini 1 lt suya 10 ml sıvı gübre döküp çalkadıkdan sonra ne zaman çiceğe dökeceğimi ve hangi aralıklarla yapacığımı anlamadım.

Limon ağacın ilk zamanki halleri

Name:  limon2.jpg
Views: 1798
Size:  40.6 KB

Aşılı OLduğu ve 6 yaşında olduğu gövdesi kalın fena değil

Name:  limon4.jpg
Views: 1665
Size:  26.8 KB

Hastalıkdan kurtulduğu ve budaman sonra küsüp 6 ay sonra yeşillenmiş hali

Name:  limon 1.jpg
Views: 1659
Size:  21.6 KB

Ve Besi Mağzemeleri paslı çivim bile var

Name:  limon3.jpg
Views: 1606
Size:  46.5 KB

Mehmet KÖKNAR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön