View Single Post
Eski 30-11-2015, 19:51   #1
Ozlem A
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Yoğurt yapmak için ilk maya üretimi (nohut mayası)

Dr. Ümit Aktaş'ın "Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi" kitabında pek çok bölümde probiyotiklerin öneminden bahsediliyor.

Beslenmenin sağlığımıza etkisinin çok büyük olduğunu yaşayarak ta gördüğüm için bu kitabı çok faydalı bulduğumu da belirttikten sonra, kitapta güvenilir maya bulamayanlar için sıfırdan yoğurt mayası yapımı tarifini aktarmak istiyorum.

Nohut Mayası ile yoğurt yapımı

7 adet haşlanmamış çiğ nohutu cam bir kavanoza koyun, üzerine 1 bardak yoğurt mayalama ısısında UHT olmayan doğal süt ekleyin.

Süt ekledikten sonra kavanozu fırınınızın içine ağzı açık olarak koyun, fırını sakın çalıştırmayın.

Çalışmayan fırının içinde kavanozu 24 saat bekletin.

İçindeki ilk mayayı süzgeçten geçirin ve ayrı bir kaba boşaltın.

Süzgecin üzerinde nohutlar ve kesik süte benzeyen pıhtı parçaları kalacak. Nohutları atıp kalan pıhtı görünümlü parçalar sizin ilk mayanız.

Yine 1 bardak sütü yoğurt mayalanma ısısına getirin, ve cam kavanoza koyun. İçine elde ettiğiniz ilk mayayı tahta bir kaşıkla karıştırarak ekleyin.

Bir gün önce yaptığınız gibi fırının içine ağzı açık olarak kavanoza yerleştirin, fırını çalıştırmadan 12 saat bekletin.

Kavanozu çıkardığınızda öncekinden daha kıvamlı bir sıvı elde edeceksiniz, bu sizin devam mayanızdır.

Aynı usulde tekrar süt mayalama işlemini gerçekleştirin. Her seferinde daha kıvamlı bir süt elde edeceksiniz.

Sütünüzün özelliğine göre bu işlemi 4 illa 7 kez tekrarlamanız gerekecek.

En sonunda kıvamlı gerçek yoğurt elde edeceksiniz, bundan sonraki tüm yoğurtlarınızda bu mayayı kullanabilirsiniz.

Dr. Ümit Aktaş kefir ve turşu gibi diğer probiyotiklerin öneminden de bahsetmiş ve tarifler de vermiş. Tavsiye ederim.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön